"През годините, които предстоят, Франция ще остане ли Франция? Това е най-голямото предизвикателство. Първото. Най-фундаменталното", обяви лидерът на републиканците Никола Саркози пред повече от 800 души, дошли в Лил да чуят речта му.

Голяма част от политическите наблюдатели определят изявленията на Сарко като "основополагащи за ценностите на държавата". И коментират, че очевидно той вече се готви за президентските избори догодина.

"Франция е християнска държава в културно и морално отношение и е една отворена страна, толерантна, привлекателна и добре приемаща чужденците. Тя е страна, която уважава всички, които искат да живеят в нея", обяви патетично бившият президент.

И продължи:

"Аз съм французин, вие сте французи, ние сме французи, това е шанс и привилегия! Франция е единно тяло, вдъхновение и душа. И ние чувстваме любов към Отечеството си"

Но вече трябва да се наричат нещата с истинските им имена. Защото, според Саркози, масовата имиграция във Франция е преобърнала съзнанието на хората и нещата вече не вървят добре в страната. Затова трябва да се замислим всички хора, които претендираме да сме прогресивни, разясни той. 

След това попита риторично:

"Защо в нашето мултикултурно общество, всички имат право да се развиват и да показват различността си, всички, но без мнозинството, без френския народ, който иска да остане такъв, какъвто е".

След което заклейми "тиранията на малцинствата, които буквално всеки ден връщат назад Републиката, като се започне от младежите, онези които блокират рафинериите и саботъорите, да не говорим за онези, пред които държавата клекна - радикалните ислямисти".

Националистическите призиви на Саркози бяха разчетени от наблюдателите като опит да вземе връх над Ален Жюпе, който е на първо място в допитванията като възможен кандидат за президент на десницата. Освен това очевидно републиканският лидер иска да избие аргументите на крайнодясната популистка Марин льо Пен, която също е бъдещ кандидат-президент.