ТОБИАС ДОРФЕР*

Някога Будапеща беше привлекателно място за млади блогъри. Театри, архитектура, кина, приятели. Тогава всичко изглеждаше перфектно. Днес равносметката е тъжна.

Анонимният автор, който е израснал в Норвегия, от 10 години живее в Будапеща, сега е решен да напусне Унгария. Той обосновава решението си в блога “Meanwhile”´

Текстът е уникално разчистване на сметки със системата на премиера Виктор Орбан и неговото правителство. Будапеща се е превърнала в потискащо място. Театрите се ръководели от верни на правителството директори. Талантливи хора на изкуството си търсели късмета другаде. Никога преди нищетата в унгарската столица не е била така осезаема.

И докато гарите в Будапеща тънели в разруха, правителството строяло носталгична жп линия, свързваща две селища – някъде от родния град на Орбан за никъде, критикува авторът.

Блогърът подлага на критика и продължителното работно време (при ниско заплащане), високите данъци (при мизерни социални услуги), държавно финансирано преследване на мигранти и опозиция, каквато всъщност не същестгвува.

Правителствената партия ФИДЕС ще спечели и следващите избори и нищо няма да се промени, опасява се блогърт.

Значи раздяла. Така мислят и други. Между 2010 и 2013 г. 350 000 унгарци са напуснали страната – 80 на сто от тях под 40 години, пише либералният немскоезичен всекидневник "Pester Lloyd" в кореспонденция от Будапеща. Младите поемат навън, старите остават. Според изданието това е гласуване с нозете.

*Тобиас Дорфер е редактор в реномирания германски седмичник за политика “Ди Цайт”, откъдето препечатваме публикацията.