България, Румъния и трите балтийски държави настояват ЕС да даде безвизов режим на Грузия. Вътрешните министри на съюза ще обсъждат въпроса в в петък в Брюксел, но в програмата им не е предвидено да вземат решение. Холандското председателство на ЕС остави в дневния ред само дискусия по въпроса, защото липсва необходимото квалифицирано мнозинство. Три от страните с най-голямо относително тегло при гласуването, Германия, Франция и Италия още имат резерви.

Петте новоприети държави от Източна Европа обаче настояват, че Съветът на министрите още в петък може да одобри предложението на Европейската комисия Грузия да получи безвизов режим. Комисията е направила такива предложения и за Украйна, Турция и Косово, но в сравнение с Грузия те са на по-ранен етап на подготовката си. Докато Грузия и Украйна са изпълнили всички технически критерии за падане на визите, Турция и Косово имат да се справят с още неизпълнени изисквания.

"Пишем ви по повод въпроса за визовата либерализация с Грузия, която в момента се обсъжда в Съвета. Ние наистина се надяваме, че съгласие по нея може да бъде постигнато на идващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи още този петък и разчитаме силно на добрата воля на всички и на ориентиран към резултати подход в това отношение", пишат външните министри на изброените източноевропейски страни в писмо до ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и до холандското председателство на ЕС, с копие от което Клуб Z разполага.

"Не само нашите партньори трябва да изпълняват ангажиментите си. Ние също трябва да изпълняваме нашите", се казва още в писмото. То подчертава, че Грузия и направила всички искани от нея реформи за безвизов режим.

Германия обаче се възпротивява на евентуалното положително решение, позовавайки се на криминални банди от грузински граждани на нейна територия. Подкрепят я Франция и Италия. По искане на Германия сега всички държави събират статистика каква част от престъпленията на тяхна територия са дело на грузинци. Холандското председателство ще поиска трите цитирани страни да обяснят възраженията си и да кажат какво точно още трябва да направи Грузия,  за да паднат европейските визи за нейните граждани, каза дипломат пожелал анонимност. 

На миналия си съвет вътрешните министри приеха механизъм за суспендиране на безвизовия режим, ако в Европа се появят проблеми с граждани на някои от страните, които го имат. Четирите нови кандидатки за безвизов режим имат общо население от близо 130 милиона души. Най-малка от тях е Грузия с 3 милиона. 

България неизменно досега подкрепя визовата либерализация, при условие че страната, която кандидатства за нея, изпълнява всички критерии.