Издателство "Просвета" внесе  в Министерството на образованието и науката два проекта за учебници по история и цивилизации за пети клас по новата учебна програма. Те бяха отворени от МОН тази сутрин.

Учебниците на "Просвета" са написани от първокласни автори – историци и учители. Стилът е ясен, точен и лек, като е съобразен с възрастта на петокласниците. Помагалата напълно покриват материала, без да претоварват децата с излишни термини, дати и имена.

Едната история е с утвърденото лого „Просвета“, а другата – с новото „Просвета Плюс“. 

Учебникът на „Просвета“ е с авторски колектив в състав: доц. Теодор Леков - преподавател по стара история в НБУ и ръководител на българската археологическа мисия в Египет, проф. Диляна Ботева-Боянова - траколог от СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Александър Николов от СУ „Св. Климент Охридски“ и Мария Босева - автор на учебници и помагала и редактор в „Просвета“.

Помагалото на „Просвета Плюс“ е дело на: д-р Екатерина Михайлова - автор на учебници по история и дългогодишен учител, д-р Маргарита Димова - автор на учебници и преподавател по древни езици и култури във френското училище „Виктор Юго“ в София, д-р Иво Чолаков - главен асистент по антична археология, и д-р Георги Иванов - главен асистент по тракийска археология.

И двете истории са придружени с проекти за електронни учебници, всеки от които съдържа над 40 3D възстановки и около 100 допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Чрез уникалните триизмерни анимации към всяка тема изучаването на историята се превръща във вълнуващо пътешествие. Учениците могат да надникнат в жилищата на древните египтяни, елини и римляни, да се разходят из Вавилон, Акропола, Колизея и други паметници на древните цивилизации, да ги строят заедно с великите архитекти на древността, да тръгнат на поход с фалангите на Александър Велики. Могат дори да участват в състезания с колесници в Циркус Максимус или да са сред зрителите на гладиаторските битки в Древен Рим.

----

* Демоверсии на новите учебници по история и цивилизации може да видите на www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.