Музикантите от полската алтърнатив-метъл група Behemoth бяха арестувани в Екатеринбург и изгонени от Русия. Затова метълите (които са свирили на няколко феста в България и имат доста фенове тук) отмениха планирания за 25 май концерт в Москва и си заминаха.

"Отменихме шоуто, но се надяваме, заради феновете си, да се върнем един ден, когато сутиацията се нормализира", каза пред журналисти лидерът на бандата Адам Дарски.

Екатеринбургският новинарски портал Znac.com разказа, че арестът на музикантите приличало на криминално похищение:

"На задния вход ги приклещиха млади хора, облечени с анцузи, и ги натикаха насила в микробус, който замина в неизвестна посока", писа свидетел в сайта.

Формалната причина за ареста и изгонването от страната бе "незаконна трудова дейност" под формата на концерт. В това ги обвини милиционерският зам.-шеф на Свердловска област Вячеслав Чуфаров. Нощта музикантите прекараха в изолатора на милицията, а тази сутрин (22 май) ги отведоха в съда, където бяха осъдени на 2 000 рубли административна глоба и "контролирана" депортация заради "нарушение на миграционното законодателство". 

Всъщност причините са други - православни фундаменталисти редовно прекъсваха предишните концерти на групата в Томск, Владивосток и Новосибирск. В Хабаровск местната администрация направо забрани концерта по настояване на Съюза на православните братства, а новосибирският клон на движението "Народен събор" поиска Behemoth да бъдат подведени под криминална отговорност за оскърбление на чувствата на вярващите.

Behemoth ("Хипопотам") е една от най-изявените групи на алтернативната метъл сцена. Основана е в Гданск през 1991 г. от китариста и вокалист Адам Дарски. През 2007 г. на концерт ексцентрикът Дарски скъса на сцената Библия и нарече Католическата църква "криминална секта". Върховният съд на Полша обаче постанови, че музикантът не е искал да оскърби чувствата на вярващите. В силно религиозната, но и демократична Полша също има брожение срещу Behemoth, но никой не си е позволявал да им спира концерти. Последното руско турне на групата през 2012 г. мина с голям успех, но очевидно сега се намеси и политиката - Полша заема категорична проевропейска и проукраинска позиция в конфликта с Русия.