Ad Config - Website header

 

Article_top

Клуб Z

Блогът "Meanwhile in Budapest" публикува изповед на анонимен автор, който излага емоционално и обосновано седем причини да напусне Унгария. Той е представен като норвежец с унгарски корени, избрал да живее в родината на родителите си. Но днес решил да си тръгне заради управлението на Виктор Орбан. Материалът, чието и дело да е, рисува една доста неприятна картина на съвременна Унгария. В същото време аналогията с България се натрапва почти във всяко изречение. Оказва се, че и Унгария си има своите Lafka. Оригиналното заглавие на текста е "7 причини да напусна Унгария".

През 1956 г. баща ми напусна Унгария, след като Съветският съюз смачка революцията. Той не участваше в битките, избра да напусне страната заради перспективата да живее по-добре в некомунистическа държава. 

През 1976 г. майка ми реши да напусне Унгария, след като срещна баща ми. Те се срещнали по време на едно от посещенията му в страната, решили да живеят заедно, решили да живеят в Норвегия.

Аз отраснах в Норвегия, но исках да уча в Унгария. Харесвах Будапеща заради архитектурата, многото арт кина, театрите и моите нови приятели.

След като завърших университета, започнах работа в един от много центрове за услуги, ръководен от мултинационални компании. Годината беше 2008-а и въпреки икономическата криза и глупавото социалистическо правителство, мнозина се надяваха, че идват по-добри времена.

Не бях привърженик на партията на Виктор Орбан ФИДЕС, но наивно вярвах, че поне икономическата им политика ще е по-добра, макар и не идеална. Продължавах да вярвам, че имам бъдеще в Унгария, въпреки че никога нямаше да печеля толкова пари, колкото в Норвегия. Бях готов да направя този компромис, за да живея във вълнуващ град в сърцето на Европа. Като част от  нова икономика, много от нас вярваха, че в дъргосрочен план заплатите и жизненият стандарт ще се повишават за повечето унгарци. 

Днес, Будапеща е едно потискащо място, много от арт кината са затворени. За директори на някои от театрите са назначени хора, верни на ФИДЕС, обикновено чрез нагласени конкурси, прогонвайки талантливите хора. Старите красиви сгради продължават да се рушат, а бедността е по-видима отвсякога.

Държавата се интерисува повече от забогатяването на политиците и олигарсите, които са близки на премиера Виктор Орбан, отколкото да улесни живота на гражданите си. Докато инфраструктурата, използвана от обикновените хора буквално се скапва, правителството харчи за скъпи проекти като стадиони и държавни сгради.

Гледки от подлез на една от гарите в Будапеща и от теснолинейката, която минава през ...Фелчут.
Внушителен стадион и футболна академия в селото, в което е израснал Виктор Орбан - Фелчут.

За обикновените хора ниските заплати, високите данъци и корупцията станаха пречка за добър живот и много от моите приятели и колеги избраха да емигрират.

Днес няма истинска опозиция, а ФИДЕС и дясната Йоббик все още имат силна подкрепа. Упадъкът не започна с Виктор Орбан и той не трябва да бъде обвиняван за всички проблеми в посткомунистическата епоха, но правителството му е отговорно за сегашния упадък - след като той е на власт 6 години.

Осем години данъците, които плащах, поддържаха корумпирани политици и държава, която все повече спираше да осигурява основни услуги.

Унгария не е диктатура вече, но 40 години след като моята майка я напусна, аз си тръгвам по подобни причини. Искам да живея в държава:

- в която към мен се отнасят като към гражданин, не като към поданик;

- където успехът на човека е свързан с таланта му и и с усилената работа - не с политическите връзки;

- където държавните фондове се използват, за да създадат ефикасни публични услуги - не за богатството на елита;

Искам да живея в страна, където хората, които работят здраво и следват правилата не трябва да се борят, да свържат двата края;

- където престъпленията се преследват независимо от политическите връзки на извършителя;

- където политиките се решават чрез публични обсъждания, а не чрез това, което държавният лидер мисли в точно този определен ден;

- където западните ценности са нормата и Москва не е пример за подражание на правителството.

Ето и моите лични причини да напусна Унгария:

1. Ниски заплати-дълги работни часове

Докато унгарците работят повече часове - поне на хартия от европейците, са платени по-малко от тях. Унгария е на 7-ма позиция по работни часове сред страните в ОИСР.

Ако живеете в Будапеща, трябва да работите по-дълго за своя Биг Мак (популярен начин за измерване на заплащането-б.р.) в сравнение с хората в близки столици като София, Прага, Варшава или Братислава. Само в Букурещ хората работят по-дълго- 0,3 минути за обяд в Макдоналдс- ако вярваме на статистиката. Слабо успокоение.

За мен, това означаваше, че не мога да си позволя нормален живот при средна заплата -да се храня поне от време на време навън, да отивам във ваканции, да си купувам книги и да пестя за по-лоши времена. Много унгарски семейства трудно могат да си позволят да отидат на кино или на ресторант, дори и когато са на пълна заетост.

2. Високи данъци и провалена социална система

Облагането на заплатите с данъци е сред най-високите в Европейския съюз. Унгария е задмината само от Белгия, Австрия, Германия. Не е нужно да казвам, че има разлика между услугите, които предоставят германската и унгарската държава. В Унгария трябва да подкупите лекарите и болничния персонал, ако искате да получите относително добра здравна грижа. Може да изберете и частно здравеопазване, като вадите парите от собствения си джоб.

В държава, където средната работна заплата е около 500 евро месечно, това не е реалистична опция за повечето хора.

3. Линия 3 на метрото в Будапеща

Ето как изглежда линията на метрото, което аз използвах, за да стигна до работа. 

Няма климатик и температура от 30 градуса е обичайна вътре във вагоните. По-голяма част от тях са правени през 70-те години и някои действително се запалваха по време на движение.

4. Национални будки за цигари

Будапеща е залята с т. нар. Национални будки за цигари - те са ексклузивно лицензирани да продават тютюневи продукти. Това е един от многото корупционни скандали, свързани с правителството на Орбан. Кмет на ФИДЕС беше записан как разпорежда кой може да бъде лицензиран в неговия град - в зависимост от лоялността към партията. В резултат много собственици на малки магазини загубиха бизнеса си. Главният прокурор, номиниран от ФИДЕС, отказа да разследва. Ако пазарувате в някой от тези магазини, вие подкрепяте шуробаджанащината. 

Лично, аз съм отвратен всеки път, когато видя някой от тези магазини - за мен те са символ на спонсорирани от правителството кражба и корупция.

Между другото правителството на Орбан обича да слага на всичко Nemzeti - национален, може би защото така изглежда патриотично. 

5. Политическата пропаганда, финансирана от публични пари

Откакто миграционната криза удари Унгария миналото лято, Орбан се конкурира с кранодясната Йоббик за националистическите гласове. Това е също удобно средство да се избегнат разговорите за тежкото състояние, в което днес се намира Унгария.

Държавните медии пускат пропаганда, маскирана като новини. Ето един случай, който казва всичко- Дониел Пап, журналист, който работи за обществените средства за информация, фалшифицира доклад с намерението да притесни чуждестранен критик на Орбан. Когато това стана ясно, вместо да бъде уволнен, беше повишен. (Но поне сега е законно да го наричаме "фалшификатор", защото загуби съдебното дело.)

Пристрастно беше и отразяването на скорошната учителска стачка от държавните медии, които обрисуваха протестиращите като подставени лица на опозицията, което в света на ФИДЕС означава, че служат на чужди интереси.

6. Корупционен капитализъм

Единият от основните олигарси е Лайош Шимичка. Той беше приятел с Виктор Орбан, техните отношения са от дълги години. Преди да се скарат, Шимичка печелеше основните правителствени поръчки и търгове. Причината за неговия успех беше, че правителството искаше да създаде унгарски капиталисти- унгарци с капитал. Сега, когато Орбан и Шимичка вече не са приятели, неговите компании вече не са достатъчно унгарски за държавата. Има нови победители - сред приятелите и семейството на Орбан.

Компания, притежавана от зетя на Орбан, например, спечели основните договори за уличното осветление във всички градове, управлявани от ФИДЕС. Както написа унгарският Спектрум:

"Свършеното в Zalaegerszeg, което изглежда далеч от задоволително. В някои части на града е пълна тъмница, в други пешеходците трудно се ориентират, защото лампите осветяват само платната, като оставят на практика без осветление тротоарите".

 

Ето и видео от малък град, след като беше екипиран с ново улично осветление. Гледките са от центъра, не от покрайнините. Пешеходците не се виждат, започнаха да стават инциденти при пресичането на пешеходна пътека "Зебра". Стигна се дотам, че уличните полицаи стоят до пешеходните пътеки, за да ескортират хората, които пресичат. 

Най-големият проблем с този капитализъм и корупцията е, че продукцията е некачествена и свръхскъпа. Честният бизнес губи, докато шепа олигарси забогатяват и т. нар. интелектуалци, финасирани от данъците ни, създават идеология, като искат да повярваме, че всичко това е за доброто на нацията. 

7. Т. нар. демократична опозиция - стълб на нелибералната държава на Орбан

Когато през 2014 г. ФИДЕС пренаписа избирателните закони преди парламентаринте избори, беше ясно, че това се прави в полза на управляващата партия. И наистина ФИДЕС спечели с две трети мнозинство, въпреки че имаше по-малко от 50 на сто от вота. Ако правилно си спомням, опозицията даде пресконференция, на която основното послание на социалистите и техните съюзници беше, че трябва да обединят силите си, за да се победи ФИДЕС. Докато риториката им беше, че това е диктатура, те се държаха все едно, че все още е либерална демокрация. 

Като избраха да останат в парламента и да участват в изборите по правилата, написани от ФИДЕС, те продължиха да легитимират държавата на Орбан. С тяхното сътрудничество е почти гарантирано, че ФИДЕС ще спечели и следващите парламентарни избори и нищо няма да се промени в близко бъдеще.

 
Виктор Орбан

Блогът "Meanwhile in Budapest" публикува изповед на анонимен автор, който излага емоционално и обосновано седем причини да напусне Унгария. Той е представен като норвежец с унгарски корени, избрал да живее в родината на родителите си. Но днес решил да си тръгне заради управлението на Виктор Орбан. Материалът, чието и дело да е, рисува една доста неприятна картина на съвременна Унгария. В същото време аналогията с България се натрапва почти във всяко изречение. Оказва се, че и Унгария си има своите Lafka. Оригиналното заглавие на текста е "7 причини да напусна Унгария".

През 1956 г. баща ми напусна Унгария, след като Съветският съюз смачка революцията. Той не участваше в битките, избра да напусне страната заради перспективата да живее по-добре в некомунистическа държава. 

През 1976 г. майка ми реши да напусне Унгария, след като срещна баща ми. Те се срещнали по време на едно от посещенията му в страната, решили да живеят заедно, решили да живеят в Норвегия.

Аз отраснах в Норвегия, но исках да уча в Унгария. Харесвах Будапеща заради архитектурата, многото арт кина, театрите и моите нови приятели.

След като завърших университета, започнах работа в един от много центрове за услуги, ръководен от мултинационални компании. Годината беше 2008-а и въпреки икономическата криза и глупавото социалистическо правителство, мнозина се надяваха, че идват по-добри времена.

Не бях привърженик на партията на Виктор Орбан ФИДЕС, но наивно вярвах, че поне икономическата им политика ще е по-добра, макар и не идеална. Продължавах да вярвам, че имам бъдеще в Унгария, въпреки че никога нямаше да печеля толкова пари, колкото в Норвегия. Бях готов да направя този компромис, за да живея във вълнуващ град в сърцето на Европа. Като част от  нова икономика, много от нас вярваха, че в дъргосрочен план заплатите и жизненият стандарт ще се повишават за повечето унгарци. 

Днес, Будапеща е едно потискащо място, много от арт кината са затворени. За директори на някои от театрите са назначени хора, верни на ФИДЕС, обикновено чрез нагласени конкурси, прогонвайки талантливите хора. Старите красиви сгради продължават да се рушат, а бедността е по-видима отвсякога.

Държавата се интерисува повече от забогатяването на политиците и олигарсите, които са близки на премиера Виктор Орбан, отколкото да улесни живота на гражданите си. Докато инфраструктурата, използвана от обикновените хора буквално се скапва, правителството харчи за скъпи проекти като стадиони и държавни сгради.

Гледки от подлез на една от гарите в Будапеща и от теснолинейката, която минава през ...Фелчут.
Внушителен стадион и футболна академия в селото, в което е израснал Виктор Орбан - Фелчут.

За обикновените хора ниските заплати, високите данъци и корупцията станаха пречка за добър живот и много от моите приятели и колеги избраха да емигрират.

Днес няма истинска опозиция, а ФИДЕС и дясната Йоббик все още имат силна подкрепа. Упадъкът не започна с Виктор Орбан и той не трябва да бъде обвиняван за всички проблеми в посткомунистическата епоха, но правителството му е отговорно за сегашния упадък - след като той е на власт 6 години.

Осем години данъците, които плащах, поддържаха корумпирани политици и държава, която все повече спираше да осигурява основни услуги.

Унгария не е диктатура вече, но 40 години след като моята майка я напусна, аз си тръгвам по подобни причини. Искам да живея в държава:

- в която към мен се отнасят като към гражданин, не като към поданик;

- където успехът на човека е свързан с таланта му и и с усилената работа - не с политическите връзки;

- където държавните фондове се използват, за да създадат ефикасни публични услуги - не за богатството на елита;

Искам да живея в страна, където хората, които работят здраво и следват правилата не трябва да се борят, да свържат двата края;

- където престъпленията се преследват независимо от политическите връзки на извършителя;

- където политиките се решават чрез публични обсъждания, а не чрез това, което държавният лидер мисли в точно този определен ден;

- където западните ценности са нормата и Москва не е пример за подражание на правителството.

Ето и моите лични причини да напусна Унгария:

1. Ниски заплати-дълги работни часове

Докато унгарците работят повече часове - поне на хартия от европейците, са платени по-малко от тях. Унгария е на 7-ма позиция по работни часове сред страните в ОИСР.

Ако живеете в Будапеща, трябва да работите по-дълго за своя Биг Мак (популярен начин за измерване на заплащането-б.р.) в сравнение с хората в близки столици като София, Прага, Варшава или Братислава. Само в Букурещ хората работят по-дълго- 0,3 минути за обяд в Макдоналдс- ако вярваме на статистиката. Слабо успокоение.

За мен, това означаваше, че не мога да си позволя нормален живот при средна заплата -да се храня поне от време на време навън, да отивам във ваканции, да си купувам книги и да пестя за по-лоши времена. Много унгарски семейства трудно могат да си позволят да отидат на кино или на ресторант, дори и когато са на пълна заетост.

2. Високи данъци и провалена социална система

Облагането на заплатите с данъци е сред най-високите в Европейския съюз. Унгария е задмината само от Белгия, Австрия, Германия. Не е нужно да казвам, че има разлика между услугите, които предоставят германската и унгарската държава. В Унгария трябва да подкупите лекарите и болничния персонал, ако искате да получите относително добра здравна грижа. Може да изберете и частно здравеопазване, като вадите парите от собствения си джоб.

В държава, където средната работна заплата е около 500 евро месечно, това не е реалистична опция за повечето хора.

3. Линия 3 на метрото в Будапеща

Ето как изглежда линията на метрото, което аз използвах, за да стигна до работа. 

Няма климатик и температура от 30 градуса е обичайна вътре във вагоните. По-голяма част от тях са правени през 70-те години и някои действително се запалваха по време на движение.

4. Национални будки за цигари

Будапеща е залята с т. нар. Национални будки за цигари - те са ексклузивно лицензирани да продават тютюневи продукти. Това е един от многото корупционни скандали, свързани с правителството на Орбан. Кмет на ФИДЕС беше записан как разпорежда кой може да бъде лицензиран в неговия град - в зависимост от лоялността към партията. В резултат много собственици на малки магазини загубиха бизнеса си. Главният прокурор, номиниран от ФИДЕС, отказа да разследва. Ако пазарувате в някой от тези магазини, вие подкрепяте шуробаджанащината. 

Лично, аз съм отвратен всеки път, когато видя някой от тези магазини - за мен те са символ на спонсорирани от правителството кражба и корупция.

Между другото правителството на Орбан обича да слага на всичко Nemzeti - национален, може би защото така изглежда патриотично. 

5. Политическата пропаганда, финансирана от публични пари

Откакто миграционната криза удари Унгария миналото лято, Орбан се конкурира с кранодясната Йоббик за националистическите гласове. Това е също удобно средство да се избегнат разговорите за тежкото състояние, в което днес се намира Унгария.

Държавните медии пускат пропаганда, маскирана като новини. Ето един случай, който казва всичко- Дониел Пап, журналист, който работи за обществените средства за информация, фалшифицира доклад с намерението да притесни чуждестранен критик на Орбан. Когато това стана ясно, вместо да бъде уволнен, беше повишен. (Но поне сега е законно да го наричаме "фалшификатор", защото загуби съдебното дело.)

Пристрастно беше и отразяването на скорошната учителска стачка от държавните медии, които обрисуваха протестиращите като подставени лица на опозицията, което в света на ФИДЕС означава, че служат на чужди интереси.

6. Корупционен капитализъм

Единият от основните олигарси е Лайош Шимичка. Той беше приятел с Виктор Орбан, техните отношения са от дълги години. Преди да се скарат, Шимичка печелеше основните правителствени поръчки и търгове. Причината за неговия успех беше, че правителството искаше да създаде унгарски капиталисти- унгарци с капитал. Сега, когато Орбан и Шимичка вече не са приятели, неговите компании вече не са достатъчно унгарски за държавата. Има нови победители - сред приятелите и семейството на Орбан.

Компания, притежавана от зетя на Орбан, например, спечели основните договори за уличното осветление във всички градове, управлявани от ФИДЕС. Както написа унгарският Спектрум:

"Свършеното в Zalaegerszeg, което изглежда далеч от задоволително. В някои части на града е пълна тъмница, в други пешеходците трудно се ориентират, защото лампите осветяват само платната, като оставят на практика без осветление тротоарите".

 

Ето и видео от малък град, след като беше екипиран с ново улично осветление. Гледките са от центъра, не от покрайнините. Пешеходците не се виждат, започнаха да стават инциденти при пресичането на пешеходна пътека "Зебра". Стигна се дотам, че уличните полицаи стоят до пешеходните пътеки, за да ескортират хората, които пресичат. 

Най-големият проблем с този капитализъм и корупцията е, че продукцията е некачествена и свръхскъпа. Честният бизнес губи, докато шепа олигарси забогатяват и т. нар. интелектуалци, финасирани от данъците ни, създават идеология, като искат да повярваме, че всичко това е за доброто на нацията. 

7. Т. нар. демократична опозиция - стълб на нелибералната държава на Орбан

Когато през 2014 г. ФИДЕС пренаписа избирателните закони преди парламентаринте избори, беше ясно, че това се прави в полза на управляващата партия. И наистина ФИДЕС спечели с две трети мнозинство, въпреки че имаше по-малко от 50 на сто от вота. Ако правилно си спомням, опозицията даде пресконференция, на която основното послание на социалистите и техните съюзници беше, че трябва да обединят силите си, за да се победи ФИДЕС. Докато риториката им беше, че това е диктатура, те се държаха все едно, че все още е либерална демокрация. 

Като избраха да останат в парламента и да участват в изборите по правилата, написани от ФИДЕС, те продължиха да легитимират държавата на Орбан. С тяхното сътрудничество е почти гарантирано, че ФИДЕС ще спечели и следващите парламентарни избори и нищо няма да се промени в близко бъдеще.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

ФИДЕС е унгарския ГЕРП
Анонимен's picture
Анонимен

И ти си бягал

от часовете по български - няма такова нещо като ГЕРП, може би си мислиш за ГЕРБ? Напълно се издаде от кои си!
Анонимен's picture
Анонимен

Югенд

Потресаващо е в какви уродливи създания се изражда политическото и как държавния интерес е само един параван за зловещи злоупотреби. Русия, Унгария, България, а вече и Полша отново стават жертви на дефицита на това, което се нарича гражданско самосъзнание и гражданско общество.

Анонимен's picture
Анонимен

Да , колко пъти ще го публикувате? Бедров?
Анонимен's picture
Анонимен

Джамджиева

Какъв ви е проблемът с Бедров?
Анонимен's picture
Анонимен

сирил

много пъти.За тези които са пропуснали,за тези които не са разбрали и за такива като теб които може би никога няма да го проумеят..
Анонимен's picture
Анонимен

Много е тъп.
Анонимен's picture
Анонимен

Не намерих разлики между Унгария и България. Към седемте причини на автора в "полза" на България бих добавил още няколко: висока степен на престъпност и ниската им разкриваемост; колабирала здравна система; корумпирана и неефективна съдебна система. Има и още и още.....

Avatar

До вчера ни сочеха Унгария за пример, днес, щото някакъв мухльо решил да се оплаква, костококите са готови да я оплючт. И джурналята де. Само да не споменете нещо лошо за РОмаАния, че Пърдан мигом ще ви санкционира. Да не забравяме, че до следващите избори "рОмънският модел" ще е пътеводният лозУнг на малкото БКП, както бяха "разрешителните и лицензионните режими", "съдебната реформа" и всички други умствени фъснения, произвеждани от лабАраторията на лиляводжукестия мафиот.
Анонимен's picture
Анонимен

Категорично ти си пълен ИЗРОД и тотален ПРОСТАК!!!!

b.krustev

Кой точно е сочил Унгария за пример?
Анонимен's picture
Анонимен

БЕЗПАРТИЕН

Малоумна биомасо, пред фактите дори боговете мълчат, ти ли, екскремент миризлив, ще се намериш да им опонираш? Аре у лево, измет, еуглено бавноразвиваща се!
Анонимен's picture
Анонимен

Avatar

Ами всички медии бе, Кръстев - колко били уредени и вървели с години пред нас останалите страни от соц. лагера, а ние сме на опашката. Всъщност, винги са вървели в комплект страните от централна Европа - Полша, Унгария, Словакия, Чехия, а ние с румънците винаги бяхме на опашката. Сега ако очакваш да ти кажа кой конкретно и на коя дата е похвалил Унгария... Несериозно. Всъщност, Георги Марков често я хвали, а колкото и еретично да ти звучи, с цялата му биография за мен е поне десет пъти по-достоен за уважение човек от Пърдан ГъзЪ, на когото слугувате.
Анонимен's picture
Анонимен

Нора

И с какво е по-достоен? С това, че по време на Соца е обслужвал диктатурата на комунягите като си е пробивал път напред чрез доноси за колегите си пред ДС или със сребърните лъжички, с които бил отгледан (пак по време на Соца? Или с това, че с тази си биография сега НЕ ГО Е СРАМ да плюе по комунистите, в чиято ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ си е изкарвал прехраната, за разлика от някои други, които са търкали наровете в Беляне и на други подобни места?! Ееей, това герберите! Ама много сте нагли бе! Сякаш по това си качество сте се събрали заедно да яхате добродушния ни народец! Но, той вече изсърба вашата попара. Скоро вие ще сърбате неговата!
Анонимен's picture
Анонимен

Емил Станоев

Е ! стига едно и също . дайте нещо ново това го четохме преди ден .

Avatar

Понеже има "непреходна стойност" по ценностните критерии на s.djam...
Анонимен's picture
Анонимен

Елина Нинова

"изповед на анонимен автор"... това обяснява много неща.
Анонимен's picture
Анонимен

3fONoff

"Седем причини да напусна Унгария". Звучат ли ви познато?
..........................................................
Лично за мене - напълно; даже у нас има оше причини за да се напусне тази мила страна. За разлика от автора, който е в трудоспособна възраст и за когото ще има бъдеще в Норвегия, аз уви вече съм пенсионер и за съжаление никъде в цивилизована Европа не ще мога да живея спокойно и достойно за времето което ми остава на този свят. Давай драги унгарски човече, заминавай - не се бави! Нито ти, нито аз ще можем да се преборим с мафиотската червена пропаганда и диктатура, завоалирана у вас като ФИДЕС, а у нас като ГЕРБ (БСП, АБВ, ДПС, Атака, ВМРО, ПС) и предстоящи мутанти. Даже обувките ми днес пак са същите от времето когато бях на пл. Ал.Невски. Краката ми останаха там...

Avatar

И акъла, и акъла. Доколкото някога си го имал! Извън костовашката евтина пропаганда, при ГЕРБ е налице небивал растеж и подобрения във всички сфери - кога сте се лекували в такива болници, с такава апаратура, дето преди само цъкахте, като я гледате в западните болници? Кога преди сте пазарували в лъскавите молове, развявали сте опърдените си, лакоми задници по турските и гръцките курорти, кога преди сте карали по нови пътища и магистрали, возили сте се на ново метро, влизали сте в обновени и приветливи театри, кина, музеи? Кога преди София е била толкова чиста, озеленена, с толкова обслужени паркове, осветени, накичени, с детски площадки, тоалетни, люлки? И т.н. и т.н. И понеже наистина няма от какво да се оплакват и как да си намират оправдание да плюят, сините и червените комунисти си измислят имагинерни проблеми - корупция (все едно вчера я е нямало и се е появила при ГЕРБ), престъпност (все едно вчера я е нямало и се е появила при ГЕРБ), бедни (все едно вчера ги е нямало и са се появили при ГЕРБ) и т.н. Жалки сте, дядка, жалки!
Анонимен's picture
Анонимен

Трифонов,

където и да идеш няма да си добре след като си дъвкан от комунизма толкоз години като горчива краставица!Това му е лошото на комунизма - посткомунизма!
Анонимен's picture
Анонимен

3fONoff

Чуй ме внимателно, нищожество. Раздвижи си мозъчето и не си "пъхай" коментарите навсякъде - без покана и повод като последна инстанция. Лъжеш се, че съм жалък дядка. Гарантирам ти! Ако имаш куража, платени лузъре, да ме срещнеш лице в лице - ще ти се случи такава случка, че после дълго-дълго ще те лекуват в луксозна болница и само през прозореца ще гледаш приветливите софийски паркове, тоалетни, люлки и прочее Герберски декори за наивници!
Анонимен's picture
Анонимен

Хе, хе, клубци в глуха защита. Все едно да сътвориш материал по коментарите само на Фатмак, или само по коментарите на Аватар. Все едно да сътвориш материал само по думите на Гнома, без да ги провериш, както 24 часа направи - https://www.24chasa.bg/novini/article/5569304. И една новост - и Гнома, и клубците започнаха да говорят за олигархия, до скоро тема табу. Ама читав материал в сферата на фармака, примерно, и БЧК-то няма. Няма и да има. За финал един непоискан отговор: Защо ви чета - за да ви "простирам гащите, долните". :)
Анонимен's picture
Анонимен

БЕЗПАРТИЕН

Самият факт, че дантеленият доносник на ДС - АГЕНТ НИКОЛАЙ, който лиже осрания дирник на банкянската мутра Боко Тиквоча, лее дитирамби във възхвала на Орбан и ФИДЕС, трябва да ни заостри вниманието, че нещата в Маджарско не са толкова розови! Факт е, че Орбан открито симпатизира на Путин и го копира в много отношения! По делата им ще ги познаете, не само по думите, че "бият комунистите на избори"!

И акъла, и акъла. Доколкото някога си го имал! Извън костовашката евтина пропаганда, при ГЕРБ е налице небивал растеж и подобрения във всички сфери - кога сте се лекували в такива болници, с такава апаратура, дето преди само цъкахте, като я гледате в западните болници? Кога преди сте пазарували в лъскавите молове, развявали сте опърдените си, лакоми задници по турските и гръцките курорти, кога преди сте карали по нови пътища и магистрали, возили сте се на ново метро, влизали сте в обновени и приветливи театри, кина, музеи? Кога преди София е била толкова чиста, озеленена, с толкова обслужени паркове, осветени, накичени, с детски площадки, тоалетни, люлки? И т.н. и т.н. И понеже наистина няма от какво да се оплакват и как да си намират оправдание да плюят, сините и червените комунисти си измислят имагинерни проблеми - корупция (все едно вчера я е нямало и се е появила при ГЕРБ), престъпност (все едно вчера я е нямало и се е появила при ГЕРБ), бедни (все едно вчера ги е нямало и са се появили при ГЕРБ) и т.н. Жалки сте, дядка, жалки!
Анонимен's picture
Анонимен

Санитар

Ти!!!!!! Изпи ли си илачите??????
Анонимен's picture
Анонимен

Много точно,

взел си ми мислите от главата!
Анонимен's picture
Анонимен

Радев

Баси, все едно чета за България и Тиквоча.
Анонимен's picture
Анонимен

Дара

Това е менте, правено от някой медиен цар Киро, ама хората си правят тренировки за война, в която май ще участват сами!
Анонимен's picture
Анонимен

Изразявайте се грамотно, КлубЗ. Какъв "норвежец с унгарски корени" е авторът, щом и баща му, и майка му са унгарци? Може би е унгарец с норвежко гражданство?
Анонимен's picture
Анонимен

Питащият

Те са ни роднина по прабългарска линия, както и италианците и кюрдите и иранците . Тези народи имат нашите три цвята . Общо взето цигани като нас и италианците .На всичко отгоре и комунизмът си каза думата .

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Одобрявате ли решението България да предпочете изтребителите F-16?