БЕРЛИН - Как Европейският съюз ще реагира, ако Великобритания реши да го загърби? На този въпрос, поставен от онлайн изданието на “Шпигел”, отговаря германският финансов министър Фолфганг Шойбле.

Той категорично отхвърля опцията за затягане на редиците:

“Като отговор на Brexit (излизане на Великобритания от ЕС – б. р.) не можем просто да настояваме за по-голяма интеграция. Това би било недалновидно. Мнозина с право биха се запитали ние, политиците, в час ли сме. Дори британците да гласуват с минимално мнозинство срещу Brexit, ние сме длъжни да го приемем като предупреждение и камбанен звън, а не просто да продължаваме така, както е било.”

Както е известно, на 23 т. м. британците ще гласуват на референдум дали страната им да остане в ЕС или не. Според последните социологически проучвания обществото е раздвоено. Каквито и да са резултатите от вота – "за" или "против", разликата ще е малка, твърдят наблюдатели.

Шойбле предупреждава, че излизане на Великобритания от ЕС ще има отрицателни последици за останалите държави членки и добавя:

“Моите колеги от Еврозоната и аз ще направим всичко възможно, за да ограничим тези последствия. Подготвяме се за всички възможни сценарии, за да намалим опасностите.”

Същевременно той смята за възможно и други страни от ЕС да последват британския пример и да излязат от съюза:

“Това не може да се изключи. Как, примерно, би реагирала Холандия, която по традиция е тясно свързана с Великобритания?”

Ако обаче единствено британците излязат от ЕС, Шойбле не вижда заплаха за устоите на съюза:

“Ако се наложи, Европа ще функционира и без Великобритания.”

Същевременно той предупреждава британците, че при Brexit за тях ще има болезнени икономически последици. Страната им била тясно обвързана с партньорските държави от ЕС.

“Би било чудо, ако излизането на Великобритания от ЕС не би имало икономически последствия”, заявява Шойбле.

Той категорично изключва възможността при Brexit Обединеното кралство да продължи да се възползва от предимствата на европейския вътрешен пазар, както Норвегия и Швейцария.

“Една страна е длъжна да спазва правилата на клуб, от който иска да излезе. Brexit е решение срещу вътрешния пазар. Не е не, вън е вън”, заключава Шойбле, визирайки, че щом си решил да загърбиш ЕС, ще трябва да понесеш последствията.