Не му върви на бившия премиер Пламен Орешарски. Където и да се появи, неизбежно върху него пада тежката сянка на депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски.

В последно време експремиерът намери място в заглавията на медиите с констатациите си, че България навлиза в дългова спирала и че мега-гигаразрастването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) се е случило по време на управлението на Бойко Борисов, както и със забавяне на усвояването на еврофондовете.

ОРЕШАРСКИ ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ: АЗ ГИ ДОГОВОРИХ, БЛИЗНАШКИ И БОРИСОВ ГИ ПРОВАЛИХА

"Защо трябва да си го спомням? Този въпрос беше отчетен като политическа грешка. Решението беше на ръководителите на двете политически партии (БСП и ДПС). Премиерът е свободен в решенията си да ръководи Министерския съвет, а това беше политическо решение", отговори Орешарски на въпрос на водещата Мирослава Иванова в "Събуди се" по Нова тв. Тя му припомни, че на 14 юни стават 3 години от внасянето на предложение Пеевски да стане шеф на ДАНС, което доведе до вълна от протести. 

"Мисля, че на следващия или по-следващия ден обширно отговорих, че беше политическо решение", констатира експремиерът.

"Това ли е най-интересното от днешния ден? Не забелязах да отразихте годишнината от февруарските събития, казва Орешарски", видимо засегнат от темата, намеквайки за протестите, които свалиха кабинета "Борисов 1".

На въпрос за медийното и политическото влияние на Делян Пеевски, както и дали "Булгартабак" не върви по пътя на КТБ, Орешарски отново върна топката към Борисов:

"В кой мандат беше приватизиран "Булгартабак"? Аз заварих тази медийна мощ, защо мен питате? Има друг, който трябва да питате. Какво според вас трябваше да направя, когато съм заварил определено състояние на държавата?" 

Орешарски за пореден път декларира тезата си, че днешното увеличение на приходите в бюджета се дължи на мерки, взети през неговото управление. Както и това, че екипът му е изготвил новото споразумение с ЕС за еврофондовете в актуалния период.

ОРЕШАРСКИ: В НАЧАЛОТО НА ДЪЛГОВА СПИРАЛА СМЕ

"Ако това мнозинство много добре събираше приходи, защо не го направи в първия мандат", попита Орешарски.

"Първата мигрантска криза и вълна беше в моя мандат. Справихме се добре. Тогава се изгради оградата на най-уязвимата част и се създаде цялостна организация", казва той.

Отхвърляйки Пеевски в графата "Политически въпроси", за които не носи отговорност експремиерът заяви, че се опитва да получи критични въпроси за действия, които е предприел като министър-председател.

И отново беше питан за Пеевски.

- Я дайте един пример! Г-н Пеевски кога придоби медийната мощ? Моля, отговорете! Ами защо не питате г-н Борисов, запита водещата той.

- Ще го питам, когато дойде тук, отвърна му Иванова.

- Много ще ви бъда благодарен, каза Орешарски.