Лечение на възрастен холандец с тежко обсесивно-компулсивно разстройство внезапно го превърна в заклет фен на кънтри певеца Джони Кеш.

Лечението е по метода на дълбоката мозъчна стимулация на прилежащото ядро - структура на главния мозък, свързана с центъра на удоволствието. Крайният ефект от терапията изненадал дори самите лекари - мъжът станал фанатичен поклонник на творчеството на Джони Кеш, като преди това изобщо не понасял кънтри.

В продължение на десетилетия методът се използва за лечение на тежка депресия, Паркинсон и обсесивно-компулсивно разстройство - психично заболяване, характерно с черни мисли и патологичен страхТерапията била приложена върху 60-годишния мъж от специалисти в Амстердамския университет. От 13 години той страдал от тежка форма на болестта. В резултат симптомите постепенно изчезнали, като на тяхно място се появил... Джони Кеш.

Пациентът разказал на лекуващия го екип, че не може да живее, без нон-стоп да слуша албумите на кънтри певеца. "Когато слушам изпълненията му, изпадам в еуфория. Не мога да живея без песните му! Не искам никаква друга музика. Искам единствено и само Джони Кеш!", заявил той на смаяните лекари. След прекратяване на терапията обаче възрастният холандец си върнал и предишните музикални пристрастия.