Зелено-кафявото нещо, което виждате, е Pantone 448C - най-противният цвят на света, поне според британска анкета. За какво можем да го ползваме? Опаковки на цигари, разбира се!

Първоначалната анкета всъщност идва от Австралия, където местните определили именно Pantone 448C или "opaque couche" за най-грозният цвят. Анкетираните го свързвали с "мръсотия и смърт". Което довело до логичната стъпка втора - австралийските власти решили да го направят задължителен за цигарените кутии.

За да разберете колко ужасно се възприема този цвят в Австралия - когато в началото властите го наричали "маслиново зелено", лобистите от бизнеса с маслини официално възразили на това определение.

Сега Великобритания следва австралийския пример. Според новото законодателство всяка кутия цигари ще остане без индивидуален дизайн. Само зеленикавото нещо и името на цигарите с един и същи шрифт, размер и позиция на кутията. 60% от кутията пък ще бъде покрита със здравословните препоръки, които българските пушачи иронично наричат "некролози".

Тезата, че грозни опаковки ще намалят пушенето не е просто идея на някой бюрократ. Световната здравна организация го препоръчва на базата на няколко изследвания. Според едно от тях от 2013 г., когато тийнейджъри и младежи пушат цигари от кутия без бранд, ги оценяват по-ниско от тези с лога и цветове. Определят ги като по-некачествени и задоволяващи, дори и ако минута преди това са оценили същата цигара в шарено пакетче като идеална.

Друг австралийски изследовател обаче твърди, че когато се махне брандинга, хората ще предпочетат да търсят контрабандни цигари.