Мюзикълът "Хамилтън" взе най-много награди "Тони". Той разказва за първия финансов министър на САЩ Александър Хамилтън в постановката на Лин Мануел Миранда.

Церемонията за театралните награди на САЩ бе посветена на близките на жертвите от Орландо. Американските театрални премии бяха раздадени официално на церемония в неделя вечерта на сцената на театър „Бийкън” в Ню Йорк.

„Хамилтън” получи статуетката в седем категории, включително за най-добра режисура, за най-добър музикален съпровод, за главните роли – мъжка и женска, за най-добри костюми и осветление. Мюзикълът не успя да повтори успеха на „Продуцентите” (The Producers, 1969), който на времето си претендираше за 15 награди и спечели 12 от тях.

В средата на април „Хамилтън” спечели престижната награда „Пулицър” за най-добро драматично произведение, както и „Грами” и наградата на името на Едуард Кенеди за най-добро драматично произведение за историята на САЩ. Наградите в другите категории отидоха при пиесите „Затъмнение” (Eclipsed) за скитанията на жените по време на войните в Либерия през 2003 година и „Хора” (Humans) за една вечер на членовете на семейство, събрало се в Манхатън за Деня на благодарността.

Церемонията бе посветена на роднините и близките на жертвите на клането във Флорида, където радикален екстремист причини смъртта на 49 души и раняването на 53 в нощен гей клуб в Орландо. „Вие сега не оставате сами. Вашата трагедия – това е наша трагедия. Театърът е място, в което расите, убежденията, сексуалността и половете са равни, получават еднакво одобрение и любов”, заяви водещият на церемонията Джеймс Гордън. 

„Тони” е театралният еквивалент на кинонаградите „Оскар” и е наречена в чест на американската актриса и режисьор Антоанета Пeри (1888-1946).