Писателят Калин Терзийски повече няма да е сред издаваните от "Сиела" автори. Това обявиха от издателството в пространна публична позиция.

"През последните няколко дни поредица от неприятни телефонни разговори с автора Калин Терзийски преминаха всякакви допустими граници и наложиха на екипа на издателство „Сиела“ да преосмисли изцяло професионалните си отношения и ангажименти с него. Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма – всичко това е нещо, към което ръководството на „Сиела“ има нулева толерантност", пишат от "Сиела". 

Писмото има предистория. На 11 юни във фейсбук Терзийски написа коментар, след като от издателството отказвали да публикуват новите му произведения. Ето част от думите му:

"Тези, за които работих така усилено в издателство Сиела, за които работих като миньор и като поет - обикалях страната и се опитвах да създам престиж на тая пуста българска култура...
Сега се случи така, че когато им се обаждам - на директора Косьо, който смятах за приятел
На главния редактор Захари Карабашлиев, когото смятах за писател хаха
на редакторчетата, които нещо там си бачкат, но не им пука за никаква литература, а за изкарването на парички от биографии на Наско Сираков
те не си вдигат телефоните. 
Те не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари
И да бълват бездарни комерсиални плевели."

Писателят казва още, че е публикувал 20 книги с издателството и смята, че "направих доста за тях, работих упорито и ми се струва
че създадох част от престижа на това издателство". 
Казва тежки думи и за главния редактор на "Сиела" и писател Захари Карабашлиев, а на само издатество "честити", че ще си "остане с чалгата"

В отговор от "Сиела" обясняват, че "опитите на отговорния му редактор Мария Найденова и на главния редактор Захари Карабашлиев за неформална комуникация и личен контакт не само че не помогнаха за преодоляване на проблемите, а доведоха до необосновани, нецензурни и агресивни лични нападки срещу всички в екипа на издателството".

Според тях отказът да издадат последните текстове на писателя е обоснован, защото те вече са "публикувани и препубликувани в известно онлайн издание и са на разположение на всеки, който има достъп до интернет, а това съвсем естествено понижава и читателския интерес към техния книжен вариант". 

"Решихме да прекратим всякакъв контакт с Калин Терзийски по всички въпроси, с изключение на деловите. Ще продължим да изплащаме авторския му хонорар за всички издадени в „Сиела“ книги на 10-о число всеки месец, каквато е била нашата практика с него от години насам, до изтичане на текущите ни договорни отношения", пише още в позицията на "Сиела".