Интересни политически подтекстове могат да се търсят в мащабната операция, при която бе задържана една от най-мощните организирани  престъпни групи в Монтанско.

Според официалното съобщение на МВР от днес, при операция на ГД „Национална полиция“ под надзора на Специализираната прокуратура са задържани 10 участници в група за отвличания. Тарторът, чието име изтече по агенциите, е Димитър Владимиров (40 г.). По информация на Клуб Z това е известният в района Димата Ломски.

Съобщението на МВР продължава с „половината“ Наказателен кодекс, а именно - отвличания, принуда, унищожаване и повреждане на имущество:

Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2012 г. в област Монтана. Чрез заплахи, отвличания и унищожаване на имущество със значителна стойност, в това число палежи и чупене на автомобили, участниците са принуждавали работещи в сферата на селското стопанство да продават имоти и да подписват договори за охрана.
С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на десетимата участници в престъпната структура е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Предстои за част от тях да бъде поискано налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Специализирания наказателен съд.

Интересно е, че групата на Ломския (странно защо МВР, като я знае от 2012 г., я „деактивира“ именно сега, б.а.) от близо две десетилетия действа в региона, но в последните 5 г. се водеше за изключително приближена до бившата зам.-шефка на парламента и силен човек на ГЕРБ Искра Фидосова. След слизането от власт на правителството на Борисов обаче групата претърпяла „катарзис“.

Късно вечерта на 15 май маскирани с бухалки нахлуват в дома на Росен Евгениев (49 г.) в ломското село Сталийска махала и пребиват зверски него и 15-годишния му син. Бандитите ги напръскали със спрей и ги били, без да кажат нито дума. Евгениев е активист на ГЕРБ, потвърди кметът на Сталийска махала Цветан Цветанов – същият, който навремето посрещаше Бойко Борисов в селото с подаръци – живи телета. Пострадалият пък каза в прав текст, че всичко е за сплашване заради предстоящите избори.

На следващата вечер - 16 май, кола настига и засича джипа Ауди Q7 на скандалния бивш депутат от ГЕРБ и подсъдим Димитър Аврамов, който се движи от Сталийска махала към Лом. От колата слизат „юначаги“, които, без да наранят возещите се вътре 3-ма души, включително Аврамов, потрошават колата с бухалки. Стъклата са на сол, таванът е огънат – само пътниците са невредими.

„Това са едни местни герои, група за палежи и отвличания, а шефът им е с прякор Димата“, казва тогава в прав текст Аврамов.

Самият той е подсъдим за подкуп от 50 000 лв. И се прочу най-вече с това, че в изтекъл през 2012 г. запис коментираше, че Фидосова взимала много повече, но в Сърбия. 

Криминалисти смятат, че и зад двете „чисто политически“ акции седи групата около Димата. След охлаждането на отношенията с ГЕРБ те били ориентирали любовта си в полза на друга – нова политическа формация, набираща точки в изключително „червения“ северозападен регион. Но формация, която управляващите не харесват.