Няма категорични доказателства масовият убиец в Орландо да е получил заповед за атаката от терористична мрежа или да е част от по-широк заговор.

Това заяви снощи президентът на САЩ Барак Обама, предаде АФП.

ВИЖТЕ УБИЕЦА НА 50 ДУШИ В ГЕЙ КЛУБА ВЪВ ФЛОРИДА

Според него стрелецът Омар Матийн може да е бил вдъхновен от екстремистка информация в интернет.

За клането се води разследване и то е в начален стадий. Атаката наподобява масовото убийство, извършено миналата година в Сан Бернардино, щата Калифорния, изтъкна Обама.

ОЧЕВИДЕЦ: ПРАВЕХ СЕ НА УМРЯЛ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯ

Разследването се опитва да установи какви са били мотивите на стрелеца. Според Обама организации като "Даеш" ("Ислямска държава"), "Ал Кайда" и други вземат на прицел представители на хомосексуалната общност поради порочната си и несъстоятелна идеология и религиозните си схващания за хомосексуалността.

Обама говори от Овалния кабинет в Белия дом, след като се срещна с директора на ФБР Джеймс Коми, с министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън и други висши служители.

"Масовото убийство показва необходимостта да се противодейства на екстремистката пропаганда в интернет и да се преследват терористите в чужбина", каза Обама.

Джеймс Коми също е убеден, че Омар Матийн се е радикализирал отчасти от интернет. Изглежда, че масовият убиец се е вдъхновил от разнообразна и комплексна мрежа от терористични групи като "Даеш", Фронта "Ан Нусра" (сирийския клон на "Ал Кайда" - б.р.), "Хизбула" и други.

В момента ФБР внимателно проучва живота на убиеца, особено неговата електронна кореспонденция. Така Бюрото се надява да разбере дали някой друг му е оказвал съдействие или го е направлявал.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че не бива да се набеждава една или друга религия след случилото се в Орландо.

"Най-лошото, което можем да направим, е да започнем да сочим с пръст една или друга група хора, религиозно течение или религия. Такова поведение не отговаря на ценностите на нашата страна", каза той.

Същевременно Обама отново е изразил недоволство, че Конгресът, контролиран от републиканците, не действа по въпроса за затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие в САЩ.

КОГАТО ОРЪЖИЕТО СЕ КУПУВА ТОЛКОВА ЛЕСНО

"Президентът е недоволен, а понякога дори се ядосва пред бездействието на Конгреса", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Той обаче призна, че един единствен закон няма да сложи край на насилието като това в Орландо. Но добави, че има известен брой мерки, които Конгресът би могъл да гласува и които ще направят по-трудно за хората да купуват бойни оръжия.

Жертвите бяха почетени снощи на бдение в Орландо и в други градове в САЩ.