"Остерия Франческана" получи титлата "Най-добър ресторант на планетата" за 2016 г. в класацията World's 50 Best Restaurant, съобщи Блумбърг. Миналогодишният победител - "Ел Селар де Кан Рока", отстъпи на второ място. Ръководен от шеф Масимо Ботура, "Остерия Франческана" е първият италиански ресторант, който застава начело в най-престижната листа на кулинарния свят.

Ресторантите в класацията за 2016 г. са избирани от екип от почти 1000 представители на индустрията, сред които ресторантьори, топготвачи, автори и гастрономи. Церемонията по награждаване се проведе в манхатънския ресторант "Киприани Уолстрийт", като за първи път излиза от пределите на Лондон, където беше поставено началото на наградите през 2002 г.

Наградата за най-добър топготвач отиде при Пиер Ерме, наричан "Императорът на макароните" и "Пикасо на тестените изделия", който е четвърто поколение пекар, започнал работа 14-годишен и собственик на един от най-посещаваните ресторанти в Париж.

Сред неприятните изненади е ресторантът на Хестън Блументал "Динър", който отпадна от 7-о място в миналогодишната класация чак на 45-а позициа.

Ето и класация на десетте най-добри ресторанта за 2016 г. В скоби е посочено мястото им в предишната листа.

 

1. "Остерия Франческана", Модена, Италия (2)

2. "Ел Селар де Кан Рока", Жирона, Испания (1)

3. "Илевън Медисън Парк", Ню Йорк (5

4. "Сентрал", Лима (4)

5. "Нома", Копенхаген (3)

6. "Миразур", Ментон, Франция (11)

7. "Мугариц", Сан Себастиян, Испания (6)

8. "Нарисава", Токио (8)

9. "Щайререк", Виена (15)

10. "Асадор Ечебари", Ачондо, Испания (13)