Доходността на 10-годишните германски държавни облигации за първи път в историята падна под нулата, драматичен сигнал за ефекта от политиката на централните банки и засиленото търсене на сигурни активи от инвеститорите, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Доходността на "бундовете" падна до минус 0,001% годишно от около 0,002% с отварянето на европейските пазари във вторник, показват данни на Tradeweb.

През последната година доходността по облигациите на развитите държави непрекъснато се понижава в следствие на политиката за нулеви лихви на централните банки. Европейската централна банка допълнително подпомогна процеса чрез масивната си програма за изкупуване на корпоративни облигации.

10-годишните бундове се присъединиха към други германски правителсвени финансови инструменти, чиято доходност е на отрицателна територия. Миналата седмица Commerzbank изказа предположение, че в момента около две трети от германския държавен дълг дават доходност от средно минус 0,4% годишно.

Бундовете са търсени от инвеститорите като убежище за запазване на стойността на техните средства от 70-те години на миналия век, когато икономиката беше сред малкото, на които се размина високата инфлация.

Отправайки се към негативната територия, 10-годишните германски ДЦК се присъединяват към масата от почти $10 трлн. държавен дълг, който е с отрицателна доходност.

Но истерията за купуване, която докара невижданата доскоро доходност на такава маса активи, е свързана с риск за потенциал от огромни загуби, ако лихвите започнат да се повишават. И това е свързано особено с дългосрочните книжа. Колкото по-дълъг е матуритетът, толкова по-силно пада цената на облигацията, когато лихвите започнат да се повишават. А с толкова ниска доходност купувачите нямат достатъчно "печалба", с която да компенсират този риск, коментира "Уолстрийт джърнъл"