НИЯ КАРАДЖОВА

Има основателни съмнения, че три неправителствени организации са опитали да източат пари по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ през МОН. Заради тях в момента се проверяват всички 62 одобрени проекта, съобщи просветният министър Меглена Кунева.

Става дума за 1,5 млн. лева от общо 20 милиона, които са отпуснати по програмата „Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“, където става дума предимно за деца от ромски произход. Сигналът е подаден от неправителствената организация „Национална мрежа за децата“, на която направили впечатление необичайно много съвпадения в проектите. „Става дума за копипейст в трите проекта“, поясни Кунева.

Вицепремиерът разказа, че още в деня, когато са били обявени насоките за кандидатстване по оперативната програма, са регистрирани три неправителствени организации - „Детски усмивки“, „Детско царство“ и „Детски свят – щастливо бъдеще“. Те подават документи по тази програма за приблизително едни и същи суми – малко над 499 000 лева за всеки от трите проекта, тъй като границата е 500 000. И трите са били одобрени от комисия въпреки очевидните сходства между тях, именно затова МОН започва проверка на станалото. Освен това в проектите участват едни и същи три лица, като във всеки от тях водещият е различен.

До осем дни резултатите от проверката ще са готови, обеща Кунева. Тя се прави и от инспектората на МОН, и от звеното за вътрешен одит.

„Парите не са много, но за мен това е силен предупредителен сигнал“, коментира Кунева и добави, че парите все още не са отпуснати, така че никое от сдруженията с нестопанска цел не е взело от МОН нито лев. Тя обаче заяви, че ако се открият данни за злоупотреба, не би се поколебала да ги даде на прокуратурата.