Управителният съвет на "Левски" разпространи гневна декларация, с която въстава срещу очертаващото се завръщане в елита на ЦСКА, под формата на трансформация с участието "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс".

УС на "Герена" заседава вчера и си избра нов председател - клубната легенда Николай Илиев. Подалият оставка Иво Тонев остава в управата поне до общото събрание през август. Той обяви вчера, че нямало да участва във вземането на решения. "Сините" началници приеха оставката на Георги Иванов-Гонзо като спортен директор. Вече вървят преговори със Станислав Ангелов-Пелето, а Гонзо е напът да се завърне в "Черно море".

Междувременно УС се вслуша в призива на феновете и осъди сложната процедура по задаващото се участие на ПФК ЦСКА София ЕАД в новата Първа професионална лига. 

Вижте цялата позиция, публикуваме я без редакторска намеса.

"ДЕКЛАРАЦИЯ

На 12.12.2015 г. „Отборът на „ПФК Литекс“ Ловеч напусна демонстративно терена по време на футболната среща с „ПФК Левски“.

На 22.01.2016 г. СТК при БФС взе решение: "…. отборът на ПФК „Литекс” Ловеч през следващия сезон 2016/2017 ще се състезава в "Б" ФГ".

Съгласно чл. 6, ал. 7 от Наредбата на БФС "oтбор, санкциониран с изваждане от състава на "А" ФГ в хода на първенството, се счита за изпаднал и през следващия сезон се състезава в "Б" ФГ, ако получи лиценз за нея".

Съгласно Анекс III от Наредбата за клубно лицензиране на БФС (изд. 2015 г.) „Лицензионни производства“ в посочените графики е изложен ясно реда и сроковете за представяне на нужните документи от кандидата за лиценз.

Срокове: за спортните, административните, правните и инфраструктурните критерии крайният срок е 29.02., а за финансовите критерии - 31.03."

Лицензиращият орган разглежда предоставените от клубовете документи, експерти проверяват тяхната пълнота, изпълнението на критериите и докладват на Ръководителя по лицензирането, в рамките на определените срокове и в съответствие с попълнените формуляри (въпросници, отчети и т.н.). Сроковете, в които експертите предоставят отчетите си са следните:  за инфраструктурните, спортните, правните и административните критерии е 31.03., а за финансовите - 10.05."

Съгласно т. 15 от таблицата в Анекс III "Комисията по лицензиране взема решение за издаване или отказ на лиценз в срок - до 12.05."

„Новият Франкенщайн“ (Литекс) не е бил в състояние да представи актуална разпечатка от Търговския регистър към Агенция по Вписванията, най-късно до три месеца преди крайния срок за подаване на документи пред Лицензиращия орган (28.02.2016 г.), която да удостоверява името му като ПФК ЦСКА - СОФИЯ ЕАД, нито пък е имал право да посочи стадион извън територията на Ловеч, където е било седалището му по това време.

БФС е длъжен по Наредбата за клубно лицензиране да вземе решение на база на информацията предоставена му в посочените по-горе срокове, като срокът за решение е до 12.05.2016 г. Събитята след тази дата не могат да бъдат взети под внимание от БФС.

Следователно БФС няма как да вземе решение за лицензирането на „Новия Франкенщайн“ ( Литекс) след 12.05.2016 г., т.е. няма как да издаде лиценз на ПФК ЦСКА - София ЕАД или ПФК ЦСКА - СОФИЯ ЕАД (ЛИТЕКС) НЯМА ПРАВО ДА УЧАСТВА В "А" ПФГ!

На 07.06.2016 г.,  в нарушение на собствените си наредби, БФС проведе абсолютно нелегитимно гласуване относно, представен пред лицензираните по нормативно установения ред  девет клуба нов формат на футболното първенство като дерогира правото на единствения компетентен да приеме промяната орган на БФС – Изпълнителния комитет на пет потенциални кандидати за лиценз, заявили желанието си в несъществуващи срокове!

Съгласно чл. 22 от Устава на БФС "всички членове на БФС са равнопоставени по отношение на правата и задълженията, определени в настоящия устав".

Ето защо:

Като клуб с вековна история и традиции, отстояващ ценности, които ни задължават да работим за утвърждаването на спортсменството и морала, няма как да подминем с лека ръка безпрецедентното погазване на футболните правила и наредби, с цел заобикаляне плащането на огромни задължения и незачитането на спортните принципи.

ПФК Левски се противопоставя остро на действията на БФС, с които се заобикалят критерии като „спортни резултати” и „правила за лицензиране”, както и се неглижират императивни разпоредби на БФС, УЕФА и ФИФА с „преместване”, „припознаване”, „сливане“ и „вливане“ на отбори, поставили себе си над общоприетите правила.

ПФК Левски категорично се обявява против явния опит да бъде създаден опасен прецедент с цел спестяване на данъчни и други задължения от страна на ЦСКА, в размер на десетки милиони левове, в момент, когато с цената на много вътрешни сътресения, реформи и рязко намаляване на бюджета, клубът ни е изплатил голяма част от своите задължения в размер на 4,5 млн. лв. като продължава да ги изплаща. Сума, с която ПФК Левски можеше да осъществи редица трансфери и да се намеси още по-активно в битката за титлата.

ПФК Левски не може да приеме и връщането в елита на отбора на Литекс по административен път, при положение, че цяла България стана свидетел на арогантното поведение на представляващите клуба от Ловеч и е наясно, че същият справедливо бе изваден от „А“ група заради това.

Това, което се случи с Литекс преди дни бе не просто напускане на терена, а заличаване от футболната карта на България - „поглъщане“ , „сливане“ или „припознаване“, както и да го наречем това действие, може да се определи единствено като неправомерен акт на хора, поставящи себе си над закона, над общоприетите правила, което няма как да бъде подминато и премълчано.

ПФК Левски изразява своята ясна и категорична позиция, че българският футбол ще се оздрави и върне на правия път само тогава, когато правилата се спазват от всички и важат за всички еднакво.

За нас силен национален отбор и конкурентна „А“ група ще има тогава, когато на картата се завърне вечното дерби на българския футбол. Това обаче няма как да стане с „припознаване“, смяна на имена, неплащане на дългове, нито в мачове с Чавдар-Етрополе-Литекс-София!

Обръщаме се към изпълнителния орган на БФС – Изпълнителния Комитет, непосредствено преди неговото заседание с ясно категорично заявено желание да вземе окончателно решение, като единствен компетентен за това орган, отговарящо на действащата нормативна уредба!"