През XIV век Джофри Чосър ни даде „Разказът на Батската невяста”, „Разказът за Търговеца” и „Разказът на Рицаря”. Повече от 600 години по-късно автори, сред които Али Смит, Крис Клийв и Марина Левицка, се събраха, за да напишат съвременна версия на Кентърбърийските разкази, заедно с бежанци в Британия, които разказват своите истории в предстояща антология.

На 23 юни независимото манчестърско издателство Comma Press ще пусне „Бежански разкази”, с истории като „Разказът на Шофьора на камион” на Крис Клийв, „Разказът на Задържания” на Али Смит, „Разказът на Зависимия” на Левицка и „Разказът на бежанеца” на Пейшънс Агбаби, разказва „Гардиън“. Всичко започва от благотворителната Група за помощ Гетуик, които изпраща доброволци в двата центъра за задържане на лондонското летище, които са разговаряли със стотиците настанени там.

„Работата на екипа ни е много успешна, но това, което хората там ни казваха по няколко пъти е, че искат техните истории да бъдат разкани – защото те са усетили, че мнозинството хора не знаят за какво става дума, включително и факта, че срокът е неопределен –казва Анна Пинкъс от благотворителната група. – Те не се чувстват достътъчно сигурни, за да разкажат сами своите истории… но това, че нямат глас, много ги измъчва. Затова им предложихме да използваме Кентърбърийските разкази като модел за разказ на техните пътешествия и истории.”

Колекцията започва със стихове на Дейвид Хърд:

Този пролог не е стихотворение
Това е поздрав за добре дошли
Той обявява
че присъстващите тук
отхвърлят условията
на дебат, който криминализира
човешкото движение…

Благотворителната акция събира писателите с бежанци и организира нещо като мини турне миналото лято от Дувър до Кроули – „по същество от лагера на задържане в Дувър до лагера на задържане в Гетуик”, каза Пинкъс. Писателите четат пред публика всяка вечер в пълни зали разказите, събрани от Comma Press – „редки, интимни погледи в едно страдание, неразказано досега”.

В „Разказът на Задържания“ Смит пише на човек, който е избягал от живот в робството в Гана, за да се превърне в жертва на трафика на хора в Обединеното кралство. Той прекарва пет години в работа за трафикантите във Великобритания:

„Те ти казват, че им е струвало много пари да те докарат до тук. Те казват, че ще трябва да им работиш, докато не върнеш всичко… стая, ван, склад. Склад, ван, стая. Пет години. Повечето седмици без почивен ден, 18 часа на денонощие. Вие сега седите до мен и мълчите. Вие се държите за главата.”

Когато успява да се свърже с полицията, той е изпратен в затвора за 6 месеца, а след това в лагер за временно задържане.

Разходката ще бъде повторена през следващия месец – от Кентърбъри до Лондон – с нови автори, сред тях Джаки Кей и Камила Шамзи, с нови разкази. Поклонението ще завърши с поредица от събития в Лондон, включително четене на откъс от ръкопис на Шекспир – призив за милост в отношението към бежанците, в изпълнение на Джеръми Айрънс.

„Чували сме толкова много лъжливи думи за бежанците – грозни, ограничаващи, невъобразими думи – затова е истински дар да видим толкова много верни думи, с коиито по-добре да разберем техния живот, а също и нашите животи”, казва Шамзи за предстоящото издание „Бежански разкази”.

Площад "Славейков"