Двадесет дни преди кървавите събития в Орландо той изпрати послание от името на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.). В 29-минутното си обръщение Абу Мохамед ал Аднани разпространи извратена визия за света като цяло и специално на исляма, като премълча за неуспехите на бойците от "Даеш" и призова за терористични актове по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

"ДАЕШ" ЗОВЕ ЗА АТЕНТАТИ ПРЕЗ РАМАЗАНА

На първо място, сириецът искаше да разсее последните съмнения на потенциалните терористи от "Даеш".

"Имаме информация, че някои от вас не са в състояние да атакуват военни цели във вашите страни и се съмняват дали си струва да бъдат убивани така наречените цивилни. В страните на кръстоносците невинни няма", заяви Аднани.

ВИЖТЕ УБИЕЦА НА 50 ДУШИ В ГЕЙ КЛУБА ВЪВ ФЛОРИДА

Преди да извърши масовото убийство в клуб "Пулс" в Орландо, Омар М. (Омар Матийн - б.р.) се врече във вярност на "Даеш". Засега не е ясно влизал ли е той в непосредствен контакт с ислямистите, изпълнявал ли е техни заповеди или е стигнал до радикалните идеи с помощта на най-активния пропаганден инструмент на терористите - интернет.

ОБАМА: УБИЕЦЪТ ОТ ОРЛАНДО СЕ Е РАДИКАЛИЗИРАЛ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

Сириецът Аднани не е само "гласът" на терористите. От една страна, той вдъхновява "вълците единаци" за атентати на Запад. От друга, той сам организира терористични актове, изпраща смъртоносни команди от бойци в Европа, какъвто беше случаят с парижките атентати. По някои данни Абделхамид Абаауд, когото смятат за организатор на парижките атентати, е получил задачата си от Аднани. Името му се въртеше и при разпитите на задържания Салах Абдеслам.

Що се отнася до личността на самия Аднани, за него са известни малко неща. Смята се, че той е единственият сириец във върхушката на "Даеш". Той стана първият чуждестранен джихадист, присъединил се към бунта на "Ал Кайда" срещу американското нахлуване в Ирак. През 2005 г. е бил арестуван, а през 2010 г. - освободен.

Според експерти в задачите на сириеца влиза и управлението на сирийската част от владенията на "Даеш". САЩ обявиха за залавянето му награда от 5 милиона долара. Според някои данни той бил тежко ранен при американски въздушен удар в Западен Ирак през януари.

Фактът, че "Даеш" понастоящем е принудена да отстъпва, я прави още по-опасна за Запада. Един голям атентат би могъл да бъде баланс на загубите на територия. В неотдавнашното си послание Аднани обяви, че дори "най-незначителната атака" в сърцето на която и да било европейска държава струва повече от всяка операция на територията на "Даеш"

----

* Коментарът на австрийския вестник "Ди Пресе" е редакционен.