Организаторите на парада "София прайд", който се организира всяка година - шествие за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България (ЛГБТИ), написа гневно отворено писмо до кметицата на София Йорданка Фандъкова и вътрешната министърка Румяна Бъчварова. Причината - Столичната община е допуснала прайдът да се засече по време и маршрут с контрадемонстрация на "представители на спортни хулигански и ултранационалистически неформални групи".

От екипа на София прайд припомнят, че са уведомили Столичната община за своето събитие още на 14 май - тоест преди месец. Въпреки това чак вчера са били известени за среща в СДВР, на която е станало ясно, че ще има и контраакция.

"За провеждане на контрадемонстрацията вашата институция е била уведомена след като вече ѝ е бил известен маршрута на нашето шествие. Нещо повече – публично известно е, че организаторите на това събитие са представители на агресивни футбулни хулигани, изповядващи ултранационалистическа и неонацистка идеология", пише в писмото до Фандъкова.

От сдружението допускат, че допускането "част от маршрутите на двете събития, където едното е ясно оповестено като противопоставящо се на другото, да се пресекат в близък отрязък от време може да бъде единствено или поради сериозна небрежност, или умишлено".

От "София прайд" се оплакват на Бъчварова, че ръководителите на СДВР са поискали в замяна шествието да бъде с променен час.

"Целта на тази промяна е да се поправи допуснатото от Столичната община съвпадение по време и място на маршрутите на двете събития. Ст. ком. Антон Златанов дори си позволи да намекне, че полицията като орган по защита на правата и свободите на гражданите и опазване на обществения ред не дължи да изпълни тези си функции спрямо „София Прайд“, тъй като нашето събитие можело да се определи и като културна проява, а не манифестация по смисъла на ЗСММ", казват организаторите и заявяват, че "този натиск е недопустим".

И мотивират отказа си:

На първо място, изменението на началния час на толкова късен етап непосредствено преди предварително обявената дата сериозно ще повлияе на броя участници в събитието, а от там и на видимостта на посланието му. На второ място, началният час на събитието е оповестен преди повече от седмица чрез външна реклама, която е значим финансов разход за събитие с нестопанска цел. На трето място, на събитието ще присъстват официални гости – представители на дипломатическите мисии на поне девет държави, посетители от шведската полиция и други. Те вече са потвърдили и са организирали програмата си съобразно сега планираното.

От "София прайд" настояват общината и МВР да гарантират безопасността на шествието им и участниците в него и предлагат контрадемонстрацията да бъде забавена до 19 ч. на 18 юни. В противен случай организаторите ще потърсят правата си по юридически път от интитуциите и ще сезират Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете на Европейската комисия и други организации.

Преди няколко дни от ВМРО и "Атака" настояха за поредна година прайдът да бъде забранен. Притеснения от провокации има всяка година, но до този момент не се е стигало до сериозни сблъсъци в София.