Информацията, че има вероятност Европейската комисия да не изплати 1.1 млрд. лв. по Програмата за селските райони стана повод за разгорещен дебат в парламента. Темата бе повдигната от БСП, а ГЕРБ отговориха подобаващо. В дебата бе намесено името дори на създателя на българската държава хан Аспарух. Както е известно темата за европарите е от най-чувствителните за управляващите и една от най-големите им гордости.

Именно тази чувствителност на ГЕРБ по темата бе използвана в изявленията на БСП.

"Рухна най-успешният ви рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Той допълни, че ЕК вече е изпратила писмо, от което става ясно, че е възможно държавата да загуби пари.

"Както винаги ГЕРБ се опитват да прехвърлят вината върху някой друг. Нека бъдем реалисти и да видим какво точно пише в това писмо. Европейската комисия (ЕК) не вярва на сертифициращия орган. ЕК не признава извършените от него проверки. От писмото става ясно, че системите във Фонд "Земеделие" не работят. Не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия", каза Стойнев.

И допълни, че още през януари ЕК е обърнала внимание на недостатъци в работата на властите.

"Държавен фонд "Земеделие" не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и по тази причина ЕК не признава разплатените средства през 2015 г. Това означава, че засега те остават за сметка на държавния бюджет", обясни Стойнев.

Неговата декларация бе последвана от светкавичен отговор от страна на Цвета Караянчева (ГЕРБ).

"Кампанията за президентските избори започна, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП. От медиите се сипят лъжи от една провалила се партия", заяви Караянчева.

Тя припомни, че когато настоящото правителство е дошло на власт Програмата за развитие на селските райони е била върната с 426 забележки. Караянчева каза още, че писмото, за което от БСП говорят от няколко дни, може да се види на сайта на Министерство на замеделието.

Дебатът се разрасна неудържимо, след като в него се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която повтори тезите си от сутинта.

"Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад – на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и Хан Аспарух. Това си ви е навик, правете го, но то не е ползотворно за България. Да припомним протестите, с които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Да припомним това, че това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се самозапалиха".

Това каза Нинова, припомняйки събития от 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка на първия си кабинет. Лидерът на БСП изтъкна, че тез 1,1 млрд лв., които няма да бъдат изплатени от Европа, ще се връщат от данъкоплатците.

След като Нинова вдигна нивото на дебата от ГЕРБ нямаше как да не отговорят по същия начин. За това на трибуната излезе шефът на парламентарната група Цветан Цветанов. Той припомни на Нинова, че ГЕРБ е спечелил не само последните парламентарни, но и последните местни избори.

"Видяхме какво направихте в края на мандата си при Пламен Орешарски. Българските избиратели са тези, които показаха кой трябва да управлява и това е премиерът Бойко Борисов, защото заради вашата политика местната власт беше пред невъзможност да приключи стария финансов европейски период. Госпожо Нинова идват избори, вие имате вашето право и вашата стратегия, а нашата е да работим, за да има видими резултати", заяви Цветанов под аплодисментите на депутатите от сектора на ГЕРБ.

Делян Добрев (ГЕРБ) припомни, че още вчерв е станало ясно, че парите не само, че не са спрени, а дори са преведени.

"Няма никакъв ефект от тази работа, освен, че се излагате пред цялото българско общество. То помни на кого спират парите и на кого ги пускат", каза Добрев, обръщайки се към БСП.