Няма постановено решение на Върховния административен съд по делото за новия размер на винетните такси. Вчера беше проведено заседание, на което съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и го обяви за решаване в законоустановения едномесечен срок. Това коментира във Варна министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Очакваме решението по делото да излезе до 14 юли. До произнасяне от страна на ВАС не може да се твърди, че постановлението за новия размер на винетните такси е незаконосъобразно. То е в сила", добави Павлова.

От началото на тази година винетките поскъпнаха драстично. Годишните лепенки, които през миналата година струваха 67 лева, сега се продават по 97 лева. Върховният административен съд бе затрупан от десетки жалби срещу новите им цени, а във вторник бе първото заседание на магистратите. На него представител на Върховна административна прокуратура обяви, че възраженията на хората срещу правителственото постановление са основателни.

Според министър Павлова обаче процедурата по приемането на постановлението за скъпите винетни стикери е проведена законосъобразно и че са били спазени нормативно установените срокове.

"Некоректни са изнесените твърдения, че новият размер на винетните такси е незаконосъобразен. Произнасянето по този въпрос е единствено и само от компетентността на ВАС, който все още не се е произнесъл. Тиражирането на позицията, изразена от представителя на Върховна административна прокуратура по време на заседанието, не е решение по делото", добави регионалният министър.

Тя уточни, че представителят на Върховна административна прокуратура е само участник в съдебния процес и съдът не е обвързан при постановяването на решението си със становището му.

Освен това Павлова отбеляза, че решението на тричленния състав не е окончателно.

"В случай, че ВАС постанови незаконосъобразност на постановлението и отмени нормативния акт, решението ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС", добави тя.