Спрял ли е ЕС едни 1,1 млрд. лв., отпуснати за земеделски проекти по Програмата за развитие на селските райони или не ги е спрял? Лидерът на БСП Корнелия Нинова и някои медии цитират "кърваво писмо" от Брюксел, което вещае спиране на средствата по предишния програмен период - 2007-2013 г., поради нарушения.

Тази сутрин по въпроса в парламента се развихри разгорещена дискусия.

Къде е истината?

"Няма никакви фондове за България, които са прекъснати или суспендирани", каза пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел Веселин Желев Даниел Росарио, говорител по проблемите на селското стопанство в Европейската комисия.

Земеделският министър Десислава Танева вчера публикува във фейсбук профила си съобщение по случая, а днес дори прекъсна дебатите по приемането на промени в т.нар. Закон за офшорките, за да направи специално изявление в парламента.

"Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) нито е спряна, нито имаме изискани милиард или милиард и 100 млн. лева. За доказателство най-елементарно, ето платежните от тази сутрин, с която бяха заплатени поредните над 100 млн. от ПРСР", заяви от парламентарната трибуна Танева.

Ето и копие от документа:

"До днешна дата по новата програма (2014-2020) са разплатени над 200 милиона. Можеше ли тези плащания да бъдат извършени, разплатени, ако тази програма беше спряна", запита Танева.

Междувременно сайтът "Биволъ" публикува английската версия на писмото, която е изпратена от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" (DG AGRI) до постоянното представителство на България в ЕС и до ръководителя на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов на 29 април. В писмото експертите обясняват, че има слабости в работата на сертифициращия орган по програмата, като дават двумесечен срок за да бъдат получени възражения от българска страна.

През м.г. държавата реши да прекрати договора с консултантската компания "Гранд Торнтън" са одитиране на разходите, като възложи процедурата за 2015 г. на новосъздадената Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове. Проверка на ЕК през януари т.г. е открила слабости в работата на новия сертифициращ орган и затова могат да бъдат наложени корекции по отпуснати средства по някои мерки от ПРСР.

От писмото става ясно, че Европейската комисия дава на българската страна двумесечен срок от получаване на писмото на български език за изпращане на възражения. Също така насрочва на 12 октомври в Брюксел двустранна среща, за да се уточни размерът на евентуалните финансови корекции. В парламента Танева обясни, че българската версия на текста е пристигнала на 9-и юни и оттогава започва да тече срокът за изпращане на възражения.

В писмото не става дума за спиране на всичките отпуснати средства по ПРСР и тяхното възстановяване.

Всяка години Комисията прави рутинни проверки на това как се администрират еврофондовете в страните членки, включително тези за земеделие и за развитие на селските райони. Такъв процес е в ход в момента за България и за всички държави членки. Той не е завършил и всичко за него е спекулация, докато Комисията не обяви резултатите. Още не се знае кога ще стане това. Зависи от съответните ѝ служби и обмена им с българските компетентни власти.