"Ако критерият дали премиерът Бойко Борисов и правителството управляват правилно е рейтингът на ГЕРБ, който е два пъти по-голям от този на БСП, вероятно бихме могли да кажем, че се прави всичко правилно. Но аз не мисля така."

Това заявява германският журналист Франк Щир, известен като познавач на България, в интервю за "Дойче веле"

"За моите разбирания Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност. Показа го случаят със спрените държавни поръчки, за което беше достатъчна една-единствена дума на Борисов. Не мисля, че е работа на министър-председателя да отсъжда дали един договор за обществена поръчка е сключен правомерно или не. Това също е доказателство, че не се спазват принципите на правовата държава", обяснява Щир.

По думите му винаги, когато започне да се стреля, както стана в случая с Митьо Очите, се задейства рефлексът хората да се питат дали не се връща положението назад в годините, когато поръчковите убийства и престрелките бяха често явление. Според Щир обаче "онзи маркиран от насилие период всъщност никога не е свършвал", въпреки че подобни инциденти сега се случват много по-рядко, отколкото през 90-те години или през 2003-2004 г., когато имаше пик на престъпността.

На въпрос може ли властите да бъдат обвинявани за несправяне с организираната престъпност, което е довело до нови престрелки, журналистът припомня:

"Да вземем случая с Митьо Очите. Запитайте се дали е нормално този човек да прекара 3-4 години в затвора, а след това напълно необезпокоявано да продължи да се занимава със същата дейност. Това определено говори за зле функциониращо правосъдие. Българските медии са пълни с информация за всякакви престъпници - един продавал кокаин, друг държал бизнеса с проститутките, трети правел някакви тъмни сделки и какво ли не още. Да видим кой от тези хора е осъден - почти няма такива. За мен това означава едно: провал на разследващите органи и на съдебната система".

Като пример за нефункциониращо правосъдие Щир дава и това, че банкерът Цветан Василев не е в страната, няма изяснена вина и няма наложена санкция. Журналистът дори казва, че като гледа колко бавно върви казусът с екстрадицията от Сърбия на бившия собственик на КТБ, "няма как да не се запитам дали хора от властта не се страхуват, че в един процес срещу Василев биха могли да бъдат замесени и техните имена."

Той казва още, че е песимист, че някога истината за КТБ ще излезе на бял свят. И пита коя по-голяма афера досега е разкрита докрай.

Според журналиста най-голямата грижа на премиера Борисов е как да съхрани парламентарното си мнозинство, защото в противен случай може да се стигне до предсрочни избори. Той прогнозира, че е твърде възможно и следващият президент на България да е излъчен от ГЕРБ, защото те имат най-голяма електорална подкрепа и не си представя как по-малките партии биха наложили своя фигура за поста.