Две браншови организации - Асоциацията на концесионерите на морски плажове и Българската туристическа камара изпратиха обръщения до медиите, в които призоваха да не се прекалява с негативните публикации в началото на летния туристически сезон, който се очертава да бъде много успешен на база на статистика за предварителните записвания.

Миналата седмица в Панагюрище и премиерът Бойко Борисов също се възмути, че "във времето на туризма" медиите се фокусирали върху престрелката в Слънчев бряг, при която беше убит гард на смятания за наркобос Митьо Очите, а самият той все още е в реанимацията на бургаска болница.

Актуалният повод за деларациите, е че в понеделник РЗИ - Варна забрани къпането на Офицерския плаж в града, защото във водата пред него било открито завишено съдържание на чревни ентерококи и Ешерихия коли.

Във връзка с временната забрана за къпане на „Офицерски” плаж във Варна, имаме уверенията на местните и държавни институции, че са предприети всички необходими мерки за осигуряване чистотата на плажната ивица, поверена за стопанисване на българския туристически бранш.

Считаме за абсолютно недопустимо един отделен случай да бъде преекспониран в публичното пространство по този начин. За нас е неразбираемо защо водеща новина в родните ни медии е, че в България се намират едни от най-мръсните плажове. Важно е да се прави и разлика между управлението и грижите за чистота на отделни плажове и курорти, пишат от туристическата камара.

От асоциацията на концесионерите на морски плажове са още по-категорични:

"През последните дни в средствата за масово осведомяване се провежда засилена кампания, насочена срещу българския масов летен туризъм, като се акцентира на замърсяването на едно или две места в акваториалните води на Черно море и се прави генералния извод, че българските плажове са мръсни и се формира обществено мнение да не се посещава българското Черноморие", пише организацията.

"По данни от интернет сайта на организацията "Син флаг" в 49 държави по света с приза "Син флаг" са удостоени 4271 плажа и яхтени пристанища, от които през 2016 г. в България са сертифицирани 10 плажа – "Слънчев ден", "Свети Влас – Изток", "Свети Влас – Нов плаж", "Свети Влас – Централен", "Слънчев бряг – север", "Слънчев бряг – юг", "Поморие – изток", "Созопол – Харманите", "Дюни" и "Оазис", и едно яхтеното пристанище - "Марина Диневи", припомнят от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Те дават сравнение с Гърция, която има брегова линия с дължина от 13 676 километра, докато в България дължината на Черноморското крайбрежие е само 378 км. В Гърция със „Син флаг“ са 395 плажа, като съотношението на дължина на плажна ивица спрямо сертифицирани плажове е почти същото и в двете страни.

"Големият проблем пред българските Черноморски плажове е, че просто са малко и не достигат. В продължение на дълги години черноморските общини допуснаха в крайбрежната зона да се застроят повече обекти, с повече легла за туристи, от колкото основния ресурс – морските плажове, могат да поемат", припомнят от Асоциацията на концесионерите на плажове.

"Това презастрояване на урбанизираните територии, допуснато от черноморските общини, без общините да са изградили съответните обслужващи съоръжения – на първо място пречиствателни станции за отпадни води, доведе до това, че в моменти, какъвто е пикът на летния сезон, който в България е през август, съществуващите канализационни системи и пречиствателни станции не могат да поемат всички генерирани отпадни води. Ето защо в последните години държавата влага значителни средства за изграждане на нови канализационни и пречиствателни съоръжения и повишаване капацитета на съществуващите", обясняват от организацията.

КУРОРТНОТО СЕЛО ЛОЗЕНЕЦ ИСКА НОВА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ