"Аз съм от онези, които смятат, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати. Имаме достатъчно проблеми и не можем да си позволим да страдаме. Но най-силният трябва пръв да протегне ръка, а най-силният това е Русия, това е президентът Путин", заяви Никола Саркози на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Русия беше зачеркната от дипломатическата карта на света през 90-те години на миналия век, но през 2016 година тя отново зае своето място, добави той.

Бившият президент на Франция е личен приятел на господаря на Кремъл и двамата се засякоха в кулоарите на форума, а довечера се очаква да имат среща на четири очи.

"Дойдох в Русия защото отношенията между Москва и Европа не са такива, каквито трябва да са. Никога тези отношения не са били толкова хладни", продължи Саркози.

Според френския политик, който ще се кандидатира за президент догодина, Европейският съюз трябва да работи ръка за ръка с Русия, за да се избегне студената война. "Тя не е в наш интерес, не е в интерес на европейците", обяви той. И обеща да се бори за премахването на студената война.

Лидерът на дясната опозиционна партия във Франция "Републиканци" сутринта разговаря с бизнесмени на тема санкциите и ситуацията на Стария континент, съобщи ТАСС.

В Международната среща участва и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той отиде в Санкт Петербург въпреки острите критики от много страни-членки на ЕС. Очаква се и той да се срещне с Владимир Путин. Разговор с руския президент ще има и италианският премиер Матео Ренци.