Фейсбук ще даде възможност да предприемете действия, ако смятате, че някой от вашите приятели има склонност към самоубийство, съобщава Tech Crunch. Мрежата ще пусне за достъп в цял свят възможност за превенция на самоубийство, като си сътрудничи с организации на експерти по психично здраве, за да предложи експертни съвети.

Досега функцията е била достъпна за затворени тестови групи в САЩ и Великобритания, но вече започва разгръщането ѝ в цял свят. В отделните държави социалната мрежа ще работи с местни експерти, които ще ви дават консултации на роден език.

Как работи услугата? След като обозначите статуса като проблемен, неговият автор ще получи съобщение, че някой е притеснен относно съобщението му. След това той ще му бъде предложено да говори с доверен приятел, да се обади на "горещ телефон", да получи съвети и подкрепа, или просто да пропусне съобщението.

Също така ще може да се свържете директно с приятеля, като в този случай фейсбук ще ви даде съвети за това с какви думи да подходите.

Естествено, със системата може да се злоупотреби. Напълно е възможно приятелите ви да си правят груби шегички, като обозначават като "самоубийствени" ваши статуси, особено когато няма да има последствия за тях.

Но екип на фейсбук ще оценява сегналите, като ще дава приоритет на тези, които сметне за сериозни.