Тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки - така министърът на отбраната Николай Ненчев определи публикациите, че България ще участва във обща флотилия с Турция и Румъния срещу Русия, които вчера доведоха до съвместно изявление на премиера Борисов, президента Плевнелиев и самия Ненчев.

ВЛАСТТА В ЕДИН ГЛАС: ОБЩ ФЛОТ В ЧЕРНО МОРЕ? САМО В РАМКИТЕ НА НАТО

"Ефектът беше да влезем в обяснителен режим. В никакви договорки не влизам, такива ангажименти не сме поемали", заяви пред Нова тв Ненчев.

"Думата флотилия не е използвана, водени са разговори за общи съвместни тренировки в Черно море. Тяхната цел е да подобрят отбранителните способности между трите страни", казва военният министър.

"Не сме обсъждали инициатива с Турция", категоричен е Ненчев.

Нека още веднъж много ясно да заявя - всичко, което сме провели като разговори и дискусии е координирано много тясно между мен, президента и премиера, заяви Ненчев.

Военният министър обясни, че около 400 българи ще участват на ротационен принцип в многонационална бригада в Румъния. Те ще присъстват в Румъния, само когато е необходимо - учения, общи тренировки, и ще се връщат в България.

Според него инициативата за общи тренировки между България и Румъния в Черно море ще бъде обсъждана през октомври, ако евентуално се стигне до нея. Никога под никаква форма не сме обсъждали подобни разговори с Турция, казва той.

БОРИСОВ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ЕДНА ФЛОТИЛИЯ В ЧЕРНО МОРЕ