Има споразумение за реадмисия с Турция, което трябваше да влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е следното: имаме оформени документи за около 200 души, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. В сроковете, в които трябваше да получим отговор от турската страна, ние не сме получили за 8. Това заяви на брифинг в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Имаме информация, че турската страна се въздържа от изпълнението на задълженията си по това споразумение с аргументи, свързани с отношенията и с процесите, които текат в преговорите с ЕС. Искам да ви уверя, че сме предвидили такъв сценарий и сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница, която следим непрекъснато. Следим процеса, вземаме освен оперативни и дипломатически мерки, добави Бъчварова. Очакваме различни варианти - от най-леките до най-опасните, но се надявам, че въпреки че турската страна не изпълни задълженията си по реадмисия ще продължим да поддържаме добрите си отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени съществено.

Продължава комуникацията между служителите, които работят по българо-турската граница, не сме алармирани за проблем в това отношение. Надявам се в най-лошия случай ситуацията да остане както е сега, каза още Бъчварова. Проведохме работно съвещание в ОДМВР-Бургас и планирахме работата на областната дирекция на МВР и на НАП за туристическия сезон в перспектива. Обсъдихме конкретните мерки, както и механизмите, с които да координираме дейностите на всички институции. Взехме решение за създаване на общ координационен център, който да ръководи процеса, да следи развитието на проверките и общо ситуацията в региона, което беше и целта на срещата, съобщи Бъчварова.

В Координационния център ще участват служители на институциите, които ще предприемат набелязаните мерки, ще работят заедно, всекидневно ще следят за изпълнението. Очакваме добри резултати от този съвместен подход и най-вече утвърждаване на усещането, че държавата изпълнява функциите си, с което и гражданите на региона и туристите да се чувстват сигурни и да знаят, че има кой да се грижи за спазването на правилата. Опитът ни от съвместната работа в борбата с контрабандата и от ежедневните операции показва, че без координиране на усилията на всички, не можем да очакваме добри резултати. Затова искаме да приложим и на регионално ниво подходът, който в национален план даде добър резултат.

Подходът и критериите към всеки един от хората, които нарушават общ ред и извършват престъпления ще е еднакво безкомпромисен – това е наше категорично принципно виждане и ще го следваме. Още веднъж категорично заявявам, че покровителство на политическо ниво над престъпни групи няма, но ще разследваме всеки индивидуален случай, при който има съмнения за това, коментира още вътрешният министър.