Ad Config - Website header

 

Article_top

Илиян Василев

Цялата сага около "флотилията" бе разиграна от премиера. Той реши да озвучи своята интерпретация на предложение на президента на Румъния, което е било направено в същия вид и на срещата с Плевнелиев. Но президентът не счете за необходимо да свиква пресконференции и да разгласява нещо което е в процес на обсъждане между съюзници. Докато не стане формалност и докато не се обсъди в рамките на НАТО. Но премиерът реши да бие тревога. Имал въпроси, и вместо да вдигне телефона и да се разбере с президента и министрите на отбраната и външните работи, веднага свика пресконференция.

ВЛАСТТА В ЕДИН ГЛАС: ОБЩ ФЛОТ В ЧЕРНО МОРЕ? САМО В РАМКИТЕ НА НАТО

Борисов не е наивник - той много добре знае, че в неговия прочит (непотвърден от никой друг) инициативата на ключов наш съюзник - Румъния, особено в интерпретацията "срещу Русия" ще получи незабавна негативна реакция от Москва, което ще му послужи да изпъкне като противник на твърдата политика на НАТО и ЕС и да натрупа "червени" точки. Те са му необходими не само, защото го е страх да не му спретнат нов „февруари 2013-а“ (това е тривиалното обяснение), а най-вече защото има много бизнес с руснаците, който обаче все не става, защото не зависи само от тях.

Предварително отработена сцена

Мога да предположа само, че всичко което стана тези дни "с флотилията" и театъра "не искам война" е предварително отработена сцена, предвестник на това което ще се случи у нас на президентските избори. Дали самият премиер ще участва в тях е второстепенен въпрос. Важното е, че се готви мащабна промяна в стратегическата ориентация и най-вече смяна на профила на президента от подчертано евроатлантически, към достатъчно проруски - толкова, че да може да превърне в България в стоп бутон на действия на НАТО срещу Русия. Дори Кремъл да предприема агресия срещу страна членка на НАТО - ние ще пасуваме.

Всички които твърдят, че са изненадани, са неискрени към себе си. Нашият "атлантически премиер" има в арсенала си всичко - и признанието, че Русия има право да анексира Крим, че Русия има право да строи „Южен поток“ и неговия постоянен рефрен, че сме против санкциите срещу Москва. Сега го допълни, че Русия "исторически" не можела да нападне България - с което зачеркна цялата история и примери на нападения срещу нашата страна и битките, които сме водили на бойните и политически полета.

Като доказателство на своя "атлантизъм" Борисов изтъква, че е спрял енергийните проекти и че напоследък се съгласи (след дълго протакане) да се увеличи военния бюджет и модернизира армията.

Нито един от проектите не е бил прекратен по начин и по време, по които да сме минимализирали загубите си. По всички продължава задкулисната работа, наливат се средства - или публични, или зад кадър. Това е типичното "двойно" говорене, което цели постоянно да държи вратата отворена за всякакви сделки.

25 млн. евро срещу... нищо

Дори проектът „Бургас-Александруполис“ възкръсна и вече не желаем да ликвидираме компанията. Текущата сметка е близо 25 милиона евро дадени без да получим нищо в замяна. За непростветени да кажа, че топ шефовете на „Лукойл“ бяха против проекта „Бургас-Александруполис“ и това изигра ключова роля за неосъществяването му.

По АЕЦ "Белене" достатъчно е да питате бившия министър Трайков - дълго време Борисов търсеше начин да намери път за реализация на обречен проект. По времето на президента Първанов синхронът между тях, включително по отношение на политическите договорки с Владимир Путин, беше изключителен. Спря го едва тогава, когато видя, че трябва да започнем да наливаме милиарди евро, а това щеше да потопи управлението в дългове. Загубите и днес са огромни и най-лошото, че сагата не е завършила - тепърва ще има загуби и дестабилизация около напъните на същата тази група, която получи стотици милиони долари "ползи", вместо да бъде в затвора за злоупотреба. Те ще опитат да реанимират проекта под всякакви благовидни предлози, включително като го харижат за доизграждане на „Росатом“. Нетната загуба е над два милиарда лева. Засега, но това далеч не е краят.

Следователно атлантизмът на Борисов по сделката за „Белене“ е вторичен, производен и в никакъв случай не безспорен. Когато го устройва, той е атлантик, когато не - е националист. Дори да приемем, че има заслуга за спирането на проектите по енергийния шлем, много имаше какво да се желае, за да го направи по начин, по който да не продължаваме да губим.

Премиерът уволни Трайчо Трайков за да угоди на негодуващите от неговите позиции руски политици и техните български проксита.

Ако "бръкнем" в сферата на природния газ - нещата също не клонят към бляскави "атлантически" оценки. Премиерът може да си вярва, че се е опълчил на Русия, но фактите говорят за друго. Днес България е по-зависима от всякога от вноса на руски природен газ. Премиерът продължава да не взема мерки за премахване на монопола на „Газекспорт“ върху транзитните капацитети на страната, с което обрича икономиката на всички интерконектори и нови проекти за пренос на газ, включително собствената си идея за газов хъб. Поставете се на мястото на енергийна компания, която иска да пренесе газ и да се възползва от нашия газоразпределителен център. Как да вярвате, че сте желан клиент, след като няма никаква история на пренесен или продаден неруски газ в България?

Формално Борисов говори, че защитава монопола на „Булгартрансгаз“, но в действителност става реч за монопола на „Газекспорт“. Думи много, прилагателни още повече - фактът е факт - България не внася и не транзитира през своята територия неруски газ. Нула конкуренция на доставчици, нула конкуренция на маршрути, нула диверсификация. Всичко е в бъдеще. Обещаващо, с надежда, но необозримо бъдеще.

Предстоят интересни развития в българо-руските отношения, които са много важни за българския премиер. И тъй като разчита на добрата воля на Москва по редица сделки, е толкова чувствителен към теми, които могат да провалят "бизнеса".

Нека му зададем няколко въпроса?

Да, разбираме ли, съгласно думите му, че нашите ангажименти към НАТО (защото това е солидарна работа) изключват взаимодействието с нашите съседи, включително Турция и Румъния, в случай, че тя или ние бъдем нападнати? Ако има условности в тази базова ценност - по член 5 (той не е автоматичен, а изисква решение на НАТО, което да го активира) е редно да ги информираме, за да се оправят сами? Съответно и ние да се оправяме сами и „снишавайки се“ да се опитаме да изпросим милост от Путин.

Премиерът ни вкара в едва ли не спиритичен сеанс, като базира действията си на собствената си оценка (тя си е само негова), че Русия не може да ни нападне на "исторически" доводи (!?). Така той с един мах зачеркна цялата история на атаките - открити и прикрити на Кремъл срещу българската държавност и повече от 45 години "доброволно" домакинство на Съветската армия и на съветските режими. Това вече не е шега, а системен риск и проблем от стратегически характер за държавата, тъй като Борисов не е поредния политик, снишил се пред Путин. Той е министър-председател, който взема важните решения относно нашата сигурност и геополитическата ориентация. Ние с вас трябва да му вярваме, че в трудни времена, които могат или не могат да настъпят, той ще вземе правилните, а не емоционалните решения (искам яхти, не искам война).

Тази моя вяра, а до този момент съм му вярвал, че по-важните теми винаги ще бъде на правилната страна, вчера беше разклатена. Премиерът за пореден път доказа, че под натиск започва се огъва и да действа ирационално. Изречението "ще пратя Ненчев и Митов да воюват срещу Русия" издава не само недопустим управленски стил, но и неуважение към ключови министри, защото те не си правят своя политика, а съгласуват и работят в рамките на екип, което предполага солидарност, нищо, че той е премиер, а те са министри. Популисткото заиграване с тяхната репутация, подкопава тяхната увереност, че имат подкрепата му, за да могат да реализират политики в трудни времена. Само защото някой се е обадил по телефона и е споделил, че Путин е ядосан.

Така, още през септември 2009 г., му спретнаха една ранна среща с руския лидер във Варшава, на която Борисов усети целия "чар" на компанията на руския президент. Срещата беше уредена именно от сили, които бяха заинтересовани още неопитният нов български премиер да бъде "натиснат" и да получи комплекс, за да се съобразява с "гнева" на Владимир Путин. Помните, от тази среща бе фразата: "Или слушаш, или ще мръзнете през зимата".

Сега му пробутват същата схема със смесица от моркови - обещания за бизнес и тояги - заплахи.

Яхти, сини небеса и всемирна любов

Той може да иска яхти, сини небеса и всемирна любов - но това не е реалния свят, в който живеем и в който трябва да вземаме трудни решения и да избираме между различни лоши варианти.

Ако за разлика от НАТО и съюзниците ни не разпознаваме Русия като източник на опасност и заплаха за колективната сигурност, значи сме част от друга координатна система и търсим индивидуално договаряне с Путин. А това означава, че превръщаме страната си в "мека цел" и компрометираме способността си да изпълним ангажименти по договорите, които сме поели. Да не се заблуждаваме - отбраната на една страна е неделим процес и холистична система - не може да имаш сигурност на сушата и в небето (там имаме съвместни операции с нашите съюзници), а в морето да разчитаме на себе си. Ако Борисов не знае какво е съотношението на силите между нашите ВМС и руските, да пита. Несъразмерността е стряскаща и нямаме друг шанс освен да интегрираме отбранителните капацитети с единствено възможните съседи членки. Тази интеграция може да бъде функционална - чрез редовни и системни учения, без да е задължително да правим общи формирования.

Дори и да имаме резерви спрямо Турция, абсурдно е от това да правим пиар и да злепоставяме страната в очите на партньорите си по НАТО и каним напрежение в двустранните отношения, които могат да ни излязат "солено". При това не само по темата бежанци, която сама по себе си изисква и дипломация, и доверие.

Нашите съюзници не са нерационални същества. Ако ние няма да ги подкрепяме и отказваме да си взаимодействаме по съвместна отбрана, включително по време на учения, те също няма да тръгнат да си пращат войниците да умират в изпълнение на член 5, ако бъдем нападнати. Страните членки на НАТО не горят от желание да валидизират гаранциите за сигурността на Турция, ако Ердоган направи някаква глупост. Да си припомним, че веднага след инцидента със свалянето на руския самолет от Турция, НАТО изпрати своя мисия на границата за да не позволи на Турция да развива ситуацията извън контрола на военните структури на алианса. Не за друго, а за да не бъдем зорлем вкарани във война с Русия.

Ако изключим десетте кораба миночистачи в българските ВМС, защото те не са проактивен елемент на отбраната, имаме цифром и словом три фрегати, един стражеви кораб, два малки противолодъчни кораби и катери. С това ли ще пазим България, господин премиер? При текущата ситуация, случайната поява или присъствието на военни кораби на съюзници в териториалните ни води може само да усили усещането за сигурност на туристите. Плановете за нови кораби са прекрасни, но това няма да стане нито днес, нито утре, а след няколко години. В най-добрия случай. С какво ще се защитаваме от подводници, например?

Да посоча, че когато се оценяват рисковете за сигурността, няма значение дали са малки или големи - те се дефинират и терапират. Това е работата на военните, а не да ги вкарвате в собствени светоусещания за един възможен, но неслучил се идеален свят на хармония.

Руската опасност не е абстракция

Оценките за руската опасност не са абстракция - те са записани в най-важните документи на НАТО и ЕС и стъпват върху споделена и потвърдена от множество различни източници, разузнавателна и аналитична информация, включително реалните факти на анексия на Крим и нахлуването в Източна Украйна, де факто анексирането на части от Молдова, Украйна, Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

Ако Борисов не знае, да пита, как сме дефинирани като членове на НАТО във военната доктрина на Русия? Като страна с туристически плажове или като военна цел, включително на стратегическите ядрени ракети.

Изглежда само премиерът не знае, че у нас под ръководството на руски инструктори се обучават бойни групи със сумарна численост от няколко хиляди души, под шапката на националистически структури и уж с цел борба с бежанци или турската опасност. По темата тактически мълчим, но имаме проблем с общите учения в морето.

Подобни канали за влияние има и след ултрасите на редица футболни отбори, включителни и любимия на премиера. Слава богу, че в тези клубове имаме и истински фенове, които не са петимни да играят под чужда свирка.

Не е страшно, че има различни виждания за заплахите за сигурността и начините за тяхното терапиране.

Страшното, когато те излизат на повърхността в суров вид и вместо да се обсъдят между отговорните фактори излизат наяве, в черно-бял и пиар вид, с което демонстрираме своята слабост. Става дума за сферата на външната политика и сигурността, в която има правила, процедури и отговорност, която изключва импровизации. Ако премиерът има лични страхове, да си ги запази за себе си или да ги сподели дискретно с близките си.

За един ден вчера се появи цялата двусмисленност на българския преход. Видя се, че атлантизмът на някои наши лидери е толкова тънък, че чак е прозрачен.

Видяхте какво се задава на изборите за президент и кой към какво ще стреми на тях?

Когато предупреждавам, че някои се опитват да флиртуват по живковски с геополитическата карта и да търсят нова договореност със Запада за да продължат модела на Луканов, като предварително се договорят с Кремъл, ме обвиняват, че съм спекулирал.

Предупредих, за да няма изненади какво ни очаква през есента.

Русия и Европа са разделени - необратимо и дълбоко, а лидерите не могат да преодолеят тежките противоречия. Идеята, че можем да минем между капките и да балансираме, може да ни остави незащитени и в самоизолация.

Както много пъти в историята ни.

-----

* Текстът на Илиян Василев е написан специално за Клуб Z. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 
Бойко Борисов. Снимка БГНЕС

Цялата сага около "флотилията" бе разиграна от премиера. Той реши да озвучи своята интерпретация на предложение на президента на Румъния, което е било направено в същия вид и на срещата с Плевнелиев. Но президентът не счете за необходимо да свиква пресконференции и да разгласява нещо което е в процес на обсъждане между съюзници. Докато не стане формалност и докато не се обсъди в рамките на НАТО. Но премиерът реши да бие тревога. Имал въпроси, и вместо да вдигне телефона и да се разбере с президента и министрите на отбраната и външните работи, веднага свика пресконференция.

ВЛАСТТА В ЕДИН ГЛАС: ОБЩ ФЛОТ В ЧЕРНО МОРЕ? САМО В РАМКИТЕ НА НАТО

Борисов не е наивник - той много добре знае, че в неговия прочит (непотвърден от никой друг) инициативата на ключов наш съюзник - Румъния, особено в интерпретацията "срещу Русия" ще получи незабавна негативна реакция от Москва, което ще му послужи да изпъкне като противник на твърдата политика на НАТО и ЕС и да натрупа "червени" точки. Те са му необходими не само, защото го е страх да не му спретнат нов „февруари 2013-а“ (това е тривиалното обяснение), а най-вече защото има много бизнес с руснаците, който обаче все не става, защото не зависи само от тях.

Предварително отработена сцена

Мога да предположа само, че всичко което стана тези дни "с флотилията" и театъра "не искам война" е предварително отработена сцена, предвестник на това което ще се случи у нас на президентските избори. Дали самият премиер ще участва в тях е второстепенен въпрос. Важното е, че се готви мащабна промяна в стратегическата ориентация и най-вече смяна на профила на президента от подчертано евроатлантически, към достатъчно проруски - толкова, че да може да превърне в България в стоп бутон на действия на НАТО срещу Русия. Дори Кремъл да предприема агресия срещу страна членка на НАТО - ние ще пасуваме.

Всички които твърдят, че са изненадани, са неискрени към себе си. Нашият "атлантически премиер" има в арсенала си всичко - и признанието, че Русия има право да анексира Крим, че Русия има право да строи „Южен поток“ и неговия постоянен рефрен, че сме против санкциите срещу Москва. Сега го допълни, че Русия "исторически" не можела да нападне България - с което зачеркна цялата история и примери на нападения срещу нашата страна и битките, които сме водили на бойните и политически полета.

Като доказателство на своя "атлантизъм" Борисов изтъква, че е спрял енергийните проекти и че напоследък се съгласи (след дълго протакане) да се увеличи военния бюджет и модернизира армията.

Нито един от проектите не е бил прекратен по начин и по време, по които да сме минимализирали загубите си. По всички продължава задкулисната работа, наливат се средства - или публични, или зад кадър. Това е типичното "двойно" говорене, което цели постоянно да държи вратата отворена за всякакви сделки.

25 млн. евро срещу... нищо

Дори проектът „Бургас-Александруполис“ възкръсна и вече не желаем да ликвидираме компанията. Текущата сметка е близо 25 милиона евро дадени без да получим нищо в замяна. За непростветени да кажа, че топ шефовете на „Лукойл“ бяха против проекта „Бургас-Александруполис“ и това изигра ключова роля за неосъществяването му.

По АЕЦ "Белене" достатъчно е да питате бившия министър Трайков - дълго време Борисов търсеше начин да намери път за реализация на обречен проект. По времето на президента Първанов синхронът между тях, включително по отношение на политическите договорки с Владимир Путин, беше изключителен. Спря го едва тогава, когато видя, че трябва да започнем да наливаме милиарди евро, а това щеше да потопи управлението в дългове. Загубите и днес са огромни и най-лошото, че сагата не е завършила - тепърва ще има загуби и дестабилизация около напъните на същата тази група, която получи стотици милиони долари "ползи", вместо да бъде в затвора за злоупотреба. Те ще опитат да реанимират проекта под всякакви благовидни предлози, включително като го харижат за доизграждане на „Росатом“. Нетната загуба е над два милиарда лева. Засега, но това далеч не е краят.

Следователно атлантизмът на Борисов по сделката за „Белене“ е вторичен, производен и в никакъв случай не безспорен. Когато го устройва, той е атлантик, когато не - е националист. Дори да приемем, че има заслуга за спирането на проектите по енергийния шлем, много имаше какво да се желае, за да го направи по начин, по който да не продължаваме да губим.

Премиерът уволни Трайчо Трайков за да угоди на негодуващите от неговите позиции руски политици и техните български проксита.

Ако "бръкнем" в сферата на природния газ - нещата също не клонят към бляскави "атлантически" оценки. Премиерът може да си вярва, че се е опълчил на Русия, но фактите говорят за друго. Днес България е по-зависима от всякога от вноса на руски природен газ. Премиерът продължава да не взема мерки за премахване на монопола на „Газекспорт“ върху транзитните капацитети на страната, с което обрича икономиката на всички интерконектори и нови проекти за пренос на газ, включително собствената си идея за газов хъб. Поставете се на мястото на енергийна компания, която иска да пренесе газ и да се възползва от нашия газоразпределителен център. Как да вярвате, че сте желан клиент, след като няма никаква история на пренесен или продаден неруски газ в България?

Формално Борисов говори, че защитава монопола на „Булгартрансгаз“, но в действителност става реч за монопола на „Газекспорт“. Думи много, прилагателни още повече - фактът е факт - България не внася и не транзитира през своята територия неруски газ. Нула конкуренция на доставчици, нула конкуренция на маршрути, нула диверсификация. Всичко е в бъдеще. Обещаващо, с надежда, но необозримо бъдеще.

Предстоят интересни развития в българо-руските отношения, които са много важни за българския премиер. И тъй като разчита на добрата воля на Москва по редица сделки, е толкова чувствителен към теми, които могат да провалят "бизнеса".

Нека му зададем няколко въпроса?

Да, разбираме ли, съгласно думите му, че нашите ангажименти към НАТО (защото това е солидарна работа) изключват взаимодействието с нашите съседи, включително Турция и Румъния, в случай, че тя или ние бъдем нападнати? Ако има условности в тази базова ценност - по член 5 (той не е автоматичен, а изисква решение на НАТО, което да го активира) е редно да ги информираме, за да се оправят сами? Съответно и ние да се оправяме сами и „снишавайки се“ да се опитаме да изпросим милост от Путин.

Премиерът ни вкара в едва ли не спиритичен сеанс, като базира действията си на собствената си оценка (тя си е само негова), че Русия не може да ни нападне на "исторически" доводи (!?). Така той с един мах зачеркна цялата история на атаките - открити и прикрити на Кремъл срещу българската държавност и повече от 45 години "доброволно" домакинство на Съветската армия и на съветските режими. Това вече не е шега, а системен риск и проблем от стратегически характер за държавата, тъй като Борисов не е поредния политик, снишил се пред Путин. Той е министър-председател, който взема важните решения относно нашата сигурност и геополитическата ориентация. Ние с вас трябва да му вярваме, че в трудни времена, които могат или не могат да настъпят, той ще вземе правилните, а не емоционалните решения (искам яхти, не искам война).

Тази моя вяра, а до този момент съм му вярвал, че по-важните теми винаги ще бъде на правилната страна, вчера беше разклатена. Премиерът за пореден път доказа, че под натиск започва се огъва и да действа ирационално. Изречението "ще пратя Ненчев и Митов да воюват срещу Русия" издава не само недопустим управленски стил, но и неуважение към ключови министри, защото те не си правят своя политика, а съгласуват и работят в рамките на екип, което предполага солидарност, нищо, че той е премиер, а те са министри. Популисткото заиграване с тяхната репутация, подкопава тяхната увереност, че имат подкрепата му, за да могат да реализират политики в трудни времена. Само защото някой се е обадил по телефона и е споделил, че Путин е ядосан.

Така, още през септември 2009 г., му спретнаха една ранна среща с руския лидер във Варшава, на която Борисов усети целия "чар" на компанията на руския президент. Срещата беше уредена именно от сили, които бяха заинтересовани още неопитният нов български премиер да бъде "натиснат" и да получи комплекс, за да се съобразява с "гнева" на Владимир Путин. Помните, от тази среща бе фразата: "Или слушаш, или ще мръзнете през зимата".

Сега му пробутват същата схема със смесица от моркови - обещания за бизнес и тояги - заплахи.

Яхти, сини небеса и всемирна любов

Той може да иска яхти, сини небеса и всемирна любов - но това не е реалния свят, в който живеем и в който трябва да вземаме трудни решения и да избираме между различни лоши варианти.

Ако за разлика от НАТО и съюзниците ни не разпознаваме Русия като източник на опасност и заплаха за колективната сигурност, значи сме част от друга координатна система и търсим индивидуално договаряне с Путин. А това означава, че превръщаме страната си в "мека цел" и компрометираме способността си да изпълним ангажименти по договорите, които сме поели. Да не се заблуждаваме - отбраната на една страна е неделим процес и холистична система - не може да имаш сигурност на сушата и в небето (там имаме съвместни операции с нашите съюзници), а в морето да разчитаме на себе си. Ако Борисов не знае какво е съотношението на силите между нашите ВМС и руските, да пита. Несъразмерността е стряскаща и нямаме друг шанс освен да интегрираме отбранителните капацитети с единствено възможните съседи членки. Тази интеграция може да бъде функционална - чрез редовни и системни учения, без да е задължително да правим общи формирования.

Дори и да имаме резерви спрямо Турция, абсурдно е от това да правим пиар и да злепоставяме страната в очите на партньорите си по НАТО и каним напрежение в двустранните отношения, които могат да ни излязат "солено". При това не само по темата бежанци, която сама по себе си изисква и дипломация, и доверие.

Нашите съюзници не са нерационални същества. Ако ние няма да ги подкрепяме и отказваме да си взаимодействаме по съвместна отбрана, включително по време на учения, те също няма да тръгнат да си пращат войниците да умират в изпълнение на член 5, ако бъдем нападнати. Страните членки на НАТО не горят от желание да валидизират гаранциите за сигурността на Турция, ако Ердоган направи някаква глупост. Да си припомним, че веднага след инцидента със свалянето на руския самолет от Турция, НАТО изпрати своя мисия на границата за да не позволи на Турция да развива ситуацията извън контрола на военните структури на алианса. Не за друго, а за да не бъдем зорлем вкарани във война с Русия.

Ако изключим десетте кораба миночистачи в българските ВМС, защото те не са проактивен елемент на отбраната, имаме цифром и словом три фрегати, един стражеви кораб, два малки противолодъчни кораби и катери. С това ли ще пазим България, господин премиер? При текущата ситуация, случайната поява или присъствието на военни кораби на съюзници в териториалните ни води може само да усили усещането за сигурност на туристите. Плановете за нови кораби са прекрасни, но това няма да стане нито днес, нито утре, а след няколко години. В най-добрия случай. С какво ще се защитаваме от подводници, например?

Да посоча, че когато се оценяват рисковете за сигурността, няма значение дали са малки или големи - те се дефинират и терапират. Това е работата на военните, а не да ги вкарвате в собствени светоусещания за един възможен, но неслучил се идеален свят на хармония.

Руската опасност не е абстракция

Оценките за руската опасност не са абстракция - те са записани в най-важните документи на НАТО и ЕС и стъпват върху споделена и потвърдена от множество различни източници, разузнавателна и аналитична информация, включително реалните факти на анексия на Крим и нахлуването в Източна Украйна, де факто анексирането на части от Молдова, Украйна, Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

Ако Борисов не знае, да пита, как сме дефинирани като членове на НАТО във военната доктрина на Русия? Като страна с туристически плажове или като военна цел, включително на стратегическите ядрени ракети.

Изглежда само премиерът не знае, че у нас под ръководството на руски инструктори се обучават бойни групи със сумарна численост от няколко хиляди души, под шапката на националистически структури и уж с цел борба с бежанци или турската опасност. По темата тактически мълчим, но имаме проблем с общите учения в морето.

Подобни канали за влияние има и след ултрасите на редица футболни отбори, включителни и любимия на премиера. Слава богу, че в тези клубове имаме и истински фенове, които не са петимни да играят под чужда свирка.

Не е страшно, че има различни виждания за заплахите за сигурността и начините за тяхното терапиране.

Страшното, когато те излизат на повърхността в суров вид и вместо да се обсъдят между отговорните фактори излизат наяве, в черно-бял и пиар вид, с което демонстрираме своята слабост. Става дума за сферата на външната политика и сигурността, в която има правила, процедури и отговорност, която изключва импровизации. Ако премиерът има лични страхове, да си ги запази за себе си или да ги сподели дискретно с близките си.

За един ден вчера се появи цялата двусмисленност на българския преход. Видя се, че атлантизмът на някои наши лидери е толкова тънък, че чак е прозрачен.

Видяхте какво се задава на изборите за президент и кой към какво ще стреми на тях?

Когато предупреждавам, че някои се опитват да флиртуват по живковски с геополитическата карта и да търсят нова договореност със Запада за да продължат модела на Луканов, като предварително се договорят с Кремъл, ме обвиняват, че съм спекулирал.

Предупредих, за да няма изненади какво ни очаква през есента.

Русия и Европа са разделени - необратимо и дълбоко, а лидерите не могат да преодолеят тежките противоречия. Идеята, че можем да минем между капките и да балансираме, може да ни остави незащитени и в самоизолация.

Както много пъти в историята ни.

-----

* Текстът на Илиян Василев е написан специално за Клуб Z. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

Дара

Много пътешественици и още повече пешеходци из сайтовете! Ние няма да минаваме между капките, Василев. Ние няма да правим никакви излишни движения. Останалите да мислят откъде да минат! А вчера можеше да бъде Лондон 2!
Анонимен's picture
Анонимен

Сашо 3,14

Ако сега възкръсне другаря Тодор Живков и напише във фейсбук профила си нещо против русия, путин + 2 приказки позитивни за НАТО, веорятно подлогите наричащи себе си журналисти от прокси кочината на DW ще го публикуват с удоволствие. Изумява ме жалката им привъраност към този абсолютен ренегат, доказания доносник Сашо-11.
Анонимен's picture
Анонимен

Мариана Николова

Унищожителен анализ. Оценявам, че е професионален и детайлен, а не идеологически.
Анонимен's picture
Анонимен

майсторka

Бочко се е учил да се снишава от майстор - другаря Тодор Живков. Може скоро и да го задмине.
Анонимен's picture
Анонимен

Илиян Василев, доносник

Вервайте ми, аз много ги разбирам нещата и чета главите и на Бойко, и на Путин.
Анонимен's picture
Анонимен

Илиян Василев, доносник

И не четете писаното миналата седмица, в което хвалех Бойко като СТАБИЛЕН боец на Путинския фронт, винаги помнете само това, което съм ви казал тая седмица.
Анонимен's picture
Анонимен

Никола Мариански

Ако да кажеш на румънския президент да си гледа работата, е снишаване, значи Илиян Василев цял живот е пълзял!
Анонимен's picture
Анонимен

Много интересно за четене. Браво на автора
Анонимен's picture
Анонимен

Фатмето

Да кажеш на румънския президент да си гледа работата си е смелост от всякъде. Виж да се опълчиш на Путин си е слабост.
Анонимен's picture
Анонимен

Премиер на РБ, като Президент на РБ
Анонимен's picture
Анонимен

Генерал Картър

Бойко направи грешка, надявам се не е фатална. защото мнението на Василев се споделя в средите на ЕС и особено НАТО
Анонимен's picture
Анонимен

БРАВО ВАСИЛЕВ

БОКО Е ПРЕДАТЕЛ И КОРУМПИРАН НАРКОТРАФИКАНТ...ВЕРОЯТНО ЩЕ ГО СЪДЯТ В САЩ ЗА ТРАФИК НА ДРОГА СЛЕД ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО .И СТОЯН МАВРУДИЕВ СЪЩО Е РУСКИ АГЕНТ КОЙТО АКТИВИРАХА СРЕЩУ ПРОКОПИЕВ...САМО СЕ ЧУДЯ КЪДЕ ГЛЕДА Н.ПР РУБИН ПОСЛАННИКА НА САЩ???ДА ГО ВИКАТ ТИКВАТА В ПОСОЛСТВОТО И ДА ПОДАВА ОСТАВКА...
Анонимен's picture
Анонимен
Анонимен

анонимен

Борисов трябва да си подаде оставката,преди да са ни изключили от НАТО и ЕС с неговите изказвания.Как може европейски премиер да страда и се съобразява с чувствителноста на страна анексираща чужди територии през 21 век.
Анонимен's picture
Анонимен

Борисов

Скоро ще си я подам, чакам само да излезете на протест.
Анонимен's picture
Анонимен

Пиер Берия

Днес американския генерал каза, че Черно море няма да бъде руско. Казал бил Бойко, не казал - случаят приключи
Анонимен's picture
Анонимен

анонимен

Даже нещо повече, следващият премиер, гордото ни Знаме-Задник, трябва веднага да поиска от Русия да върне Крим, а ако Русия откаже, да обяви война и да тръгне с цялата мощ на нашата пехота, артилерия, танкови войски, авиация и флот и да си развее Знамето над Себастопол. А подир туй НАТО, НАТО нека заповяда. Аз, разбира се, ще осветлявам събитията във форума иззад компютъра. Не мислете, че съм тиловак, аз съм на ръба на хибридния фронт.
Анонимен's picture
Анонимен

итака

разбира се, че не си тиловак, а на ръба на ... кой беше медицинския термин?
Анонимен's picture
Анонимен

nato

Borderline personality disorder?
Анонимен's picture
Анонимен

Санитаря

"Автентично десен хомофил"
Анонимен's picture
Анонимен

"Цялата сага около "флотилията" бе разиграна от премиера." - Този път съвсем не минава номера, Илияне: https://www.24chasa.bg/novini/article/5581647 - "България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море, който да неутрализира Русия. Това предложение е отправил в сряда румънският президент Клаус Йоханис към премиера Бойко Борисов. Това стана при посещението на румънския президент в София.

В началото на юни същото предложение отправил и премиерът на Румъния Дачиан Чолош при визитата си у нас, научи “24 часа” от източници в правителството. ... отговорил в сряда Борисов...Според присъствали на разговорите българският министър-председател дори повишил тон..."
Анонимен's picture
Анонимен

Илиян Василев, доносник

Нека се опълчим на Путин както му се опълчиха смелият френски вожчь Сарко, силният италиански премиер Берлускони, мощната мадам Меркел аус Дойчланд със Северните потоци, всесилният виш комисар Юнкер, унгарския герой Орбан и холандските следователи, разследващи онзи инцидент. Нека да не сме една стъпка по-напред или по-назад от тях! Защото най-силни сме в единен строй.
Анонимен's picture
Анонимен

тука е така

Борисов няма нищо общо с Цар Борис повече прилича на Стамболийски въпреки че му се иска да бъде Стамболов!
Анонимен's picture
Анонимен

Петков

Борисов си е Борисов - човек с много комплекси и страхове. Лошото е, че е министър председател и му личи.
Анонимен's picture
Анонимен

Лъжа в първото изречение, как да продължиш да четеш? Комплот, сътворен от кутевчетата, предизвиква остри коментари от къневчетата. И обратно. Двойният шамар на ДС ченгетата. По ушите, за да загубиш ориентация. Хибридно от бореца срещу хибридните войни.
Анонимен's picture
Анонимен

?

Тоя отчита ли обстоятелството, че представлява мнението, на не повече от 10 % от българския народ! Какво е това самочувствие, какъв е тоя назидателен тон, каква е тая наглост. Кучи син, служил на всеки, който му подхвърли коричка хляб. Според тоя тъпанар дори и футболните ни агитки са спонсорирани директно от Путин. Нема такава мърша. Срам ме е, заради сина му. Свястно момче е.
Анонимен's picture
Анонимен

От кога хората, които се занимават с анализи трябва да "представляват" 50% от българския народ?
Анонимен's picture
Анонимен

Сашо-3,14

Тоя глист с анализи ли се занимава? Ако изобощо някой нормален човек се занимва с нещо с което може да изкарва поне по 20 кинта на ден едва ли ще пише пасквили за този омирисан сайт. Я се стегнете бе. Освен с доноси това лайно с нищо друго никога не се занимвал.
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

Има ги няколко такива - доносници преди, наглеци сега. Добър живот преди, охолен сега. ДС винаги ще има грижата за най-ценните си хора! 10% от българския народ са около 700 000. При господина става дума за не повече от 7 000, включвайки и българи в чужбина!
Анонимен's picture
Анонимен

Прочетете целия анализ, забравете форумите. Има неща които са интересни - примерно, че предстои среща /товасе подразбира/ с Путин на Борисов.
Анонимен's picture
Анонимен

"среща /товасе подразбира/ с Путин на Борисов." - А ти чети повече, за да знаеш, че такава среща искат Гоце и пикаещия.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията