Бившият надзирател в концентрационния лагер “Аушвиц” Райнхолд Ханинг (94 г.) днес беше осъден на 5 години лишаване от свобода заради съучастие в избиването на най-малко 170 000 души.

Присъдата беше произнесена в град Детмолд.

“Вие сте били почти две години и половина в “Аушвиц” и там съзнателно сте съдействали при извършването на масови убийства”, посочи като мотив за наложеното наказание председателката на съдебния състав Анке Груда.

Според нея Ханинг е бил напълно наясно, че в крематориумите на концентрационния лагер всекидневно са били изгаряни невинни хора.

Обвинението настояваше за 6-годишна присъда, защитата пледира за оправдателна.

Есесовецът Ханинг е постъпил като надзирател в зловещия концентрационен лагер, когато е бил на 23 г. До края на Втората световна война там са били избити над един милион души.

Десетилетия по-късно при Ханинг и такива като него не биха могли да се докажат конкретни престъпления. Точно поради тази причина в Германия беше приет закон, по силата на който е достатъчно да се докаже, че си работил в концентрационен лагер, което се смята за престъпление.

Въпреки това защитникък на Ханинг - Йоханес Салмен, пледираше за оправдателна присъда – довереникът му никога не бил убил и един човек, нито е прилагал насилие към когото и да било. Да, той се е поставил в услуга на един престъпен режим и е бил длъжен да изпълнява заповеди.

По време на процеса Ханинг се покая:

“Искам да ви уверя, че най-дълбоко съжалявам, че съм принадлежал към една престъпна организация, която носи отговорност за смъртта на невинни хора, за хиляди разрушени семейства, за причиняване на зло и мъки на жертвите и на техните близки.”

Еврейският световен конгрес приветства присъдата срещу бившия есесовец.

“Той си получи заслуженото наказание като част от безмилостната машина за убийства”, заяви президентът на базираната в Ню Йорк организация Роналд Лаудър.

Все още не е ясно дали Райнхолд Ханинг ще обжалва присъдата. Това през 2015 г. направи Оскар Грьонинг, известен като “счетоводителя от Аушвиц”, който получи 4 години лишаване от свобода. Той беше признат за виновен в съучастие в избиването на 300 000 души.