Финансовите министри на ЕС днес постигнаха предварително съгласие по директива против избягването на данъци от транснационалните корпорации. Те се разбраха да отложат окончателното ѝ приемане до полунощ в понеделник на подпис, защото Белгия поиска още време да мисли по текста.

В компромисния му вариант той е окастрен от част от оригиналните предложения на Европейската комисия. Законодателството е актуално в светлината на разкритията за т.нар. Досиета от Панама. В актовете на ЕС по данъчни въпроси решаващ глас имат държавите-членки, ролята на Европейския парламент е консултативна.

ЕС ПРОДЪЛЖИ ЗАБРАНАТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ И ТЪРГОВИЯ С КРИМ С 1 ГОДИНА

Финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум, чиято страна държи шестмесечното председателство на ЕС, каза че преговорите по директивата са били трудни. Тя задължава страните да предприемат законодателни мерки, които да ограничат възможностите на международните компании да си спестяват данъци и да местят печалбите си в дестинации с облекчен фискален режим.

Компромисите обаче не затварят всички вратички за това. Отпадна например клауза, изискваща от държавите да облагат дивидентите, които фирмите прехвърлят на контролирани от тях дружества в страни с ниски или никакви данъци. После тези дружества връщат тези дивиденти на фирмите-майки и те вече не подлежат на облагане.

Редактиран беше и текст, изискващ държавите да облагат печалби прехвърлени в дестинации с данъчни ставки 40 на сто по-ниски отколкото техните. Клаузата остана, но численото изражение на прага беше заличено.

Австрия, Белгия, Литва, Малта и Словения успяха да наложат компромис да бъдат изтеглени за 2024 година от 2019 година ограничения върху приспадането на лихвени плащания от данъчната основа. Сега някои компании приспадат от облагаемата част на приходите си изплатените лихви по заеми, които изкуствено са уредили от контролирани от тях дружества, регистрирани в данъчни убежища.