Два пъти парламентът опита да събере кворум, за да започне дебатите по поискания от ГЕРБ четвърти вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Темата бе енергетика. 

В залата обаче имаше камо 109 депутати от необходимите поне 121. Почти всички народни представители от ГЕРБ се регистрираха, но повечето им колеги от БСП, ДПС и "Атака" не се явиха - общо трите партии имаха 19 депутати. В залата демонстративно дойдоха и лидерите Сергей Станишев и Лютви Местан. 

"Това е показателно, че те вече не управляват партиите си. Това показва, че те не могат да си съберат партиите”, коментира Бойко Борисов веднага след разпускането на парламента.

"Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон – кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи", каза още Борисов. 

ГЕРБ внесе вота на недоверие миналия петък. На теория председателят на парламента Михаил Миков можеше да свика заседание и по-рано, а не в последния ден от предизборната кампания. След днешния провал дебатите ще се проведат в първото редовно заседание на парламента в сряда. 

След като няколко пъти репортери питаха Борисов защо сега е гневен, след като и той понякога играе с кворума, той избухна:

На малоумни хора не обяснявам. Кворумът в парламента е задължение на управляващата партия. Аз върнах мандата, защото нямах кворум. Откъде ще правя на Станишев и Местан кворума”, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че купуване на гласове имало не само в ТЕЦ Бобов дол, но и в ТЕЦ Русе. БСП била партията, която организирала всичко това.