"Правилно е лидерите на партиите от РБ да се дръпнат встрани и да дадат възможност за кандидатура, която обединява, независимо дали е гражданска или партийна".

Това обяви вицепремиерката и лидер на ДБГ Меглена Кунева на висша партийна сбирка, посветена на преговорите в Реформаторския блок за обща номинация на коалицията за държавен глава и организационни въпроси. Тя описа съвсем очакван профил на "подходящия" кандидат - дясноцентристки профил, морално безспорен, без да обясни какво точно значи това, евроатланик, който да може да обедини реформаторите. За имена по време на сбирката не се е говорило, съобщиха партийци, въпреки че дясната коалиция си даде срок от едва две седмици за номинации и изработване на механизъм за избор на общия кандидат.

Във вторник Изпълнителният съвет на РБ реши да излъчи работна група с представители на всички партии в обединението, която да изработи правилата и критериите за бъдещия претендент за държавен глава. Първата й сбирка беше в петък, но засега няма решения. До момента единствено от ДБГ са пускали в публичното пространство потенциални имена - например на Найден Зеленогорски, а преди това и на Даниел Вълчев. СДС пък са на категорична засега позиция, че номинираният трябва да е от гражданското представителство в РБ, а не от партиите в коалицията. 

ДБГ не казаха днес какво е окончателното им отношение към друга идея на СДС - кандидатът да бъде определен на вътрешни избори, а не от партийните централи. Кунева обаче подчерта, че най-важното е претендентът за вота да е обединяващ и с потенциал, а ДБГ споредял усещането, че номинацията е спешна работа. 

На свой ред Зеленогорски, който е и председател на Националния изборен щаб на реформаторите, заяви, че коалицията имала шанс да е втора политическа сила и да стигне до балотаж на президентския вот, ако избере силна кандидатура за изборите. По думите му тя може и да е гражданска.

Само преди няколко дни обаче зам.-председателят на СДС Румен Христов, който на предишните избори за държавен глава бе кандидат на "Синята коалиция", избран на вътрешни избори, обяви пред БНТ, че РБ има потенциал за максимум 450 000 гласа, но е важно да се представи добре на вота. 

Кунева коментира още, че въпросът да избор на кандидат-президент на обединителен конгрес на РБ, както предлагаха от ДСБ, не се приема. По думите й действащото коалиционно споразумение за РБ е за пълен цикъл от избори - парламентарни, европейски, местни и президентски и този цикъл приключва в вота наесен. Затова и евентуалната организация на конгрес трябва да е след това,  смятат от ДБГ.

В споразумението за създаване на РБ пише, че един от двама му основни органа - Изпълнителният съвет, "свиква съюзен конгрес не по-късно от първата половина на септември 2014 г." 

Тогава обаче от ДБГ и СДС отказаха провеждането на висшия форум, който трябваше да превърне коалицията в единен политически субект. 

Зеленогорски заяви още, че кандидат-президентът трябва да бъде излъчен до края на юли.

"През септември върши работа на ГЕРБ, не и на нас. Неполитическо е да се разчита на кампания от 15 дни. Изключвам вариант РБ да няма общ кандидат – хората очакват от нас сериозни и мъдри решения. Има всякакви хипотези, но нека видим и другите какво ще изправят срещу нашия кандидат, за да знаем каква артилерия да извадим и ние", каза още той.

ДБГ ще проведе свой партиен конгрес през септември.