Задава се големото учителско нашествие към София. От 11 чака в столичната зала "Арена Армеец" просветният министър Меглена Кунева събира 12 хил. учители от цялата страна. На мероприятието, което ще продължи два часа и половина с приветствия и официална част, ще бъдат дадени основни разяснения по влизащия в сила от 1 август нов закон за предучилищното и училищното образование. Според обяснения на министър Кунева това щяло да бъде знак за подкрепа към учителите и най-удачният начин те да разберат какво се променя.

От образователното министерство рекламират събитието, което ще се проведе под надслов "Мисия учител" с възраждане на традициите - първият учителски събор е бил през декември 1868 г. и е продължил до януари следващата година с прекъсвания. Кунева дори иска да свиква събори на две години.

Колко ще струва това мащабно събитие? Първоначално се чуха суми, надхвърлящи милион. След това от БСП обявиха, че мероприятието ще излезе над 500 хил. лв. От просветното министерство контрираха, че ще бъдат платени само 100 хил. лв.

. "Това са разходите за залата. Учителите ще дойдат с училищните автобуси, а тези разходи ще бъдат поети от бюджета за командировки на самите училища", обясни Кунева. Което на практика пак са разходи от държавния бюджет и отново се плащат от данъкоплатците.


Предвижда се форумът да бъде открит в 11:00, след което да се чуят приветствия от официалните гости. За час и половина ще има изказвания и разяснения по образователната реформа, след което форумът ще бъде закрит. Очаква се на учителите да бъдат раздадени разяснителни материали за новия закон и стандартите, по които се прилага, тъй като в образователното ведомство са пристигнали над 2000 въпроса.

В навечерието на събора излезе изследване на "Галъп", поръчано от просветното министерство. От него излизаше, че 80 на сто от учителите одобряват начинанието.

В подкрепа на събора, смисълът от чието провеждане така и не беше разяснен убедително, се впусна самият патриарх Неофит. След като главата на БНП изказа категоричното си неодобрение за гей парада, в събота той изпрати специално поздравление до форума с благословията си.

Ето и стегнатата програма на събора:

09.15 - 10.45 Заемане на местата в залата

11.00 - 11.10 Откриване

11.10 - 11.45 Приветствия

1.45 - 13.20 Обмяна на добри практики и разяснения по реформата

13.20 - 13.30 Закриване