ЩЕФАН НЕСТЛЕР

Международната лекоатлетическа федерация (IAAF) потвърди становището си да дисквалифицира руския отбор по лека атлетика за Олимпийските игри в Рио де Жанейро заради систематична употреба на допинг. Всичко останало би било трудно обяснимо. През ноември миналата година IAAF остави вратичката пред Русия все още открехната. Повече от половин година имаше страната на разположение, за да покаже добра воля в борбата срещу допинга. Световната антидопингова агенция (WADA) пое проверките на руските състезатели за употреба на непозволени стимулиращи вещества.

Никакви поуки

Какво се случи обаче? По данни на WADA, нейните контрольори са били сплашвани от тайните служби на Русия. Експертите на WADA не са успели да проведат стотици проверки, защото им казвали, че част от руските лекоатлети провеждат тренировките си в закрити военни зони, до които няма достъп. Други руски спортисти пък криели местонахождението си или се опитвали да манипулират своите допингови проби. Цялото тази тактика показва едно: че Русия не си е извадила никаква поука от най-големия допингов скандал в историята на леката атлетика. В същото време министърът на спорта Виталий Мутко почти всяка седмица нагло обявяваше, че страната образцово подпомага работата на международните инспектори.

Каква ирония! IAAF в ролята на съдия...

Ето че сега IAAF отряза руските лекоатлети от участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Голяма доза ирония се съдържа във факта, че именно Международната лекоатлетическа федерация, която години наред се ръководеше от корумпирани функционери, сега взе това необходимо решение. Много от членовете на същата тази федерация прикриваха систематично употребата на стимулиращи средства и то не само в Русия. Новият президент на IAAF Себастиан Коу също е оспорвана фигура. Тъкмо в деня, в който под негово ръководство във Виена беше взето решението за изключването на руския лекоатлетически отбор от Олимпийските игри, се появиха и нови обвинения срещу Коу.

Международният олимпийски комитет (МОК) не може да не се присъедини към решението на IAAF. Прекалено тежки и категорични са доказателствата за систематичната употреба на допинг в Русия. За съжаление няма как да се предотврати несправедливостта, че „наказани” ще са и онези руски лекоатлети, които не са взимали непозволени вещества. Остава им единствено възможността да обжалва решението на IAAF пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

Еднакви права за всички

За първи път цял олимпийски отбор от една страна ще бъде изключен от участие в Олимпийски игри заради употреба на допинг. Това историческо решение обаче може да придобие смисъл, само ако не остане единственото. И към другите държави, в които систематично се употребяват забранени стимулиращи вещества, трябва да се приложи същото право! Ще изхвърчат ли сега и лекоатлетите на Кения? Какво ще стане с Казахстан, чийто четирима олимпийски шампиони по вдигане на тежести от 2012 година дадоха положителни допингови проби? Ами с Китай, за когото експертите от години насам подозират систематична употреба на стимулиращи вещества? Интересно ще е да видим дали IAAF и МОК ще намерят кураж да предприемат и следващите необходими стъпки.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".