Бившият председател на Народното събрание и бивш посланик в Полша и Македония Александър Йорданов реагира гневно на новината, че близкият до президента Владимир Путин руски рокерски клуб "Нощни вълци" възнамерява да изпрати своя група в България.

Той публикува във фейсбук коментар, озаглавен "Поредната руска провокация ще премине през България".

Ето и пълния текст на позицията на Йорданов:

"След провокацията на професионалните руски биячи, представящи се за „футболни запалянковци” в Марсилия, на дневен ред е нова руска провокация. Руският рокерски клуб "Нощни вълци", известен с близостта си с руския президент Владимир Путин и най-вероятно финансиран от Кремъл, ще провокира преминаване през България. Очаква се това да се случи през идващата седмица. Мероприятието има провокативното име Мотомарш "Славяски свят 2016" . В плановете на провокаторите е да посетят Шипка, Троянския манастир, София и Рилския манастир, след което да продължат на запад към Сърбия, където се предвижда на 28 юни, Видовден, да присъстват на церемонията по отбелязването на годишнината от битката на Косово поле от 1389 г. В тази битка, според сръбската митология, княз Лазар успява да спре османското нашествие към Европа с цената на собствената си гибел. Историческата истина за съжаление е по-различна освен гибелта на Лазар – християнските войски са разбити, а наследникът на княз Лазар, Стефан Лазаревич, става васал на османския владетел Баязид I. Но далеч съм от мисълта да познавам сръбската история. 

Тук обръщам внимание на факта, че както и при други подобни акции на „Нощните вълци”, целта е да се демонстрира руското самочувствие на „пазители на православния славянския свят”, да се развее отново „руското знаме” над този свят, който според кремълската пропаганда трябва да бъде винаги доминиран и контролиран от Москва. Преди година, в края на април, „Нощните вълци” организираха мотопоход от Москва до Берлин. Година по-рано те подкрепиха агресията на Русия срещу Украйна и окупацията на Крим. Нещо повече. Има информация, че в окупационните действия на Русия срещу Украйна и в подкрепа на сепаратистите в Донбас, са участвали, както водачът на „Нощните вълци”, така и членове на клуба. 

Не вярвам българското правителство да спре преминаването на „Нощните вълци” през България. Но би било напълно нормално Министерството на външните работи да проучи добре кои са точно лицата, които вероятно вече са поискали визи за влизане на европейска територия, в България. Спомням си, че преди година полската държава държа дълго на границата някои от „вълците”, защото информацията за тях, с която разполагаше, говореше за дейности, които нямат нищо общо с мотоспорта. Същевременно не изключвам и инциденти по време на провокационното преминаване през България. Още повече, че „нощните вълци” много обичат да развяват знамена на които е изписано: „За Родину! За Сталину!” А това в европейска България се приема като агресивно политическо действие. „Нощните вълци”, както впрочем личи и от името им, не идват и няма да преминат с добро през България. Провокацията ще бъде факт."

За мотомарша на прокремълските мотоциклетисти се разбра преди два дни. Организацията на събитието "Славянски свят 2016" предвижда на 23 юни да тръгнат няколко лъча, които да прекосят 12 държави.

Според рокерите на Путин проектът им "цели укрепване на диалога между славянските народи, да напомни за вековната дружба, за общите страници в историята и да разпространи особеностите на руската култура и език".

"В днешна Европа е в ход акция за разединение на народите - и сред славянските това е особяно ярко изразено - и затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат "народната дипломация", заяви на пресконференция в Москва Андрей Бобровский от "Нощни вълци". 

Планът на "вълците" е именно той да води мотоколоната към България, която щяла да пристигне в Бургас. Според обявеното разписание след това мотористите щели да се разходят до Шипка, Троянския манастир, София и Рилския манастир. След това на 28 юни се предвиждало рокерите да са в Сърбия за годишнината от битката на Косово поле от 1389 г.

В края на април Варшава категорично забрани на "Нощни вълци" да преминат през Полша на път за Берлин в поход, който бе анонсиран да бъде в памет на загиналите във Втората световна война.