Инсталацията "Плаващите кейове" на твореца от български произход Кристо на езерото Изео е сред най-коментираните теми на всички най-авторитетни световни издания

 

Така изглежда първа страница на новия брой на "Ню Йорк Таймс".

А така прадължава историята на страниците за изкуство.

На "Ню Йорк таймс" една страница не му е стигнала.

Известният ни пиар специалист Максим Бехар днес публикува снимки от "Плаващите кейове" на италианското езеро Изео.

И обясни, че само броени минути него по творбата на Кристо се е разходила и група от знаменитости, сред които и Леонардо ди Каприо. Бехар сподели и първите страници на два от най-реномираните италиански вестници.

И "Ла Република" и "Кориере дела сера" за заложили на Кристо за водещата илюстрация на броевете си. В публикациите изрично се посочва, че благодарение на българския артист властите в Лаго ди Изео ще посрещнат половин милион туристи само през следващите две седмици, в които ще остане инсталацията в езерото.

"Поздравявам Кристо и всички български водолази, инженери и журналисти, участвали в осъществяването на проекта", включи се и българският премиер Бойко Борисов.

Снощи обаче "Плаващите кейове" бяха затворени за посетители заради рязко влошаване на времето в района на Изео. 

"Плаващите кейове" представляват 3-километрова плаваща алея, направена от 220 000 полиетиленови куба с гъста плътност. Те са покрити със 100 000 квадратни метра жълто-оранжево платно. "Кейовете" водят от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло.