Концесионната процедура за Летище София, която бе обявена преди две седмици, е спряна. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Причината е, че компании от кувейтския консорциум МАК/АДМАК, който изгради пистата на аерогарата, са завели жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу правителственото решение за отдаване на концесия.

Възражението на арабите е от 15 юни. Компанията "Мохамед Абдулмохсин Ал-Карафи и Синове" е депозирала в антимонополната комисия искане да бъде наложена мярка по спиране на процедурата до произнасянето на ведомството по жалбата им.

Кувейтците заведоха арбитражно дело в Париж срещу столичното летище за неспазени договорни клаузи. Спечелиха го и съдът им присъди обезщетение в размер на 45 милиона долара. Парите обаче не  са им платени и вероятно блокирайки концесионната процедура от консорциума МАК/АДМАК се надяват да стимулират властите в София да им преведат дължимото.

Транспортният министър Ивайло Московски се надява именно от концесията на столичната аерогара да дойде авансово плащане в размер на 550 милиона лева, с които да бъде приложен план за реформи в БДЖ.