Броят на хората по света, прогонени от домовете си заради военни и политически конфликти, удари рекорд - през 2015 г. нов дом са потърсили над 65,3 милиона души. Това съобщи BBC, цитирайки последния доклад на агенцията за бежанците към ООН.

Това е най-високото ниво на миграция, регистрирано някога и най-масовото преселение след Втората световна война, отчитат от агенцията. Увеличението на броя на бегълците е с 5 млн. души, в сравнение с 2014 г. В доклада по случай Световния ден на бежанците се казва още, че за първи път броят на мигрантите минава границата от 60 млн. души. 

Повече от половината население, търсещо убежище, идва от Сирия, Афганистан и Сомалия, отчитат още експертите. 

От агенцията за бежанците съм ООН предупреждават за тревожната тенденция, че миграционният натиск води до развитие на "климат от ксенофобия" в Европа. Притокът на хора, особено от Близкия изток и Африка, води до все по-голяма подкрепа на крайно десни политически групи и спорни анти-имиграционни политики, отчитат от ООН.

Въпреки постоянния и засилен фокус на Европа върху миграционната криза обаче, данните показват, че 86% от бежанците са побучили закрила в страни с ниски и средни доходи. Най-много искания за бежански статут е получила Германия, но причината за това според ООН е заявката на правителството на Ангела Меркел, че бягащите от войни са добре дошли.

Близо 1,1 млн. мигранти са пристигнали в Европа по море, показва анализът на Международната организация по миграция, съобщава BBC. Според други източници обаче бройката е доста по-голяма.

Кризата с миграцията е станала причина за значителен политически разрив в страни от ЕС, довели до ревизия на шенгенските правила, строеж на огради по границите и връшане отново на граничния контрол, отчитат от организацията. BBC припомня и сделката между Турция и ЕС за задържане на бежанската вълна към Европа - сделка, силно критикувана в Европа.