"Газпром" очаква, че сключването на договора с Китай за 400 милиарда долара ще повлияе на цените на горивото в Европа.

Това заяви президентът на руския газов концерн Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Предполагаме, че сключването на този договор ще повлияе на цените на газа на европейския пазар", каза Милер на Петербургския международен икономически форум. Той допълни, че с подписването на договора между Москва и Пекин е започнала конкуренцията между Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския район за руския газ, транспортиран по тръбопроводи.

На 21 май "Газпром" сключи рекорден в историята си договор с Китайската национална петролна корпорация (КТПК) на стойност 400 милиарда долара. В продължение на три десетилетия Китай ще получава годишно по 38 милиарда кубика руски газ. Това прави общо 1,14 билиона кубически метра. Доставките трябва да започнат през 2018 година по източния маршрут - тръбопровода "Силата на Сибир".

Милер отново не посочи цената на газа по договора с Китай. Досега тя така и не е обявена официално, защото е "търговска тайна". Специалисти обаче много лесно изчислиха, че за кубик Пекин ще плаща по около 350 долара. За сравнение на България от 1 януари 2013 г. един кубик и излиза около 404 долара, а преди това даваше с 20 на сто повече за синьото гориво.