Народното събрание е обявило нова обществена поръчка, свързана с проекта за нова заседателна зала на депутатите. Търгът е за строителен надзор на ремонта на бившия Партиен дом, където, според плановете, трябва да се преместят пленарните заседания.

Новата поръчка е с прогнозна стойност от 280 000 лв. Парите се прибавят към бюджета за ремонта на Партийния дом и зала "Света София", където се очаква да работят депутатите според проекта за ремонт. Той е с прогнозна стойност от 20 млн. лв.

Обществената поръчка за превръщането на зала “Света София”  в нова пленарна зала на парламента изисква кандидат-строителите да имат достъп до класифицирана информация. Същото се отнася и за кандидат-надзорниците, които ще трябва да разполагат със сертификат за работа с “държавна тайна”, предаде БГНЕС, позовавайки се на публикуваните документи. От заданието за избор на строителен надзор става ясно, че местенето на парламента ще се осъществява основно в дните петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Строителни дейности няма да се осъществяват в сряда и четвъртък.

Причината е, че в момента в сградата на бившия Партиен дом в центъра на София се помещава парламентарната администрация, а в сряда и четвъртък там заседават парламентарните комисии. Почти сигурно е, че ще се работи и през нощта.

По план Народното събрание трябва да се премести в новия си дом преди средата на 2018 г., когато започва българското шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз.