През февруари 2016 година британският премиер Дейвид Камерън заяви:

"Сред всички политици и държавници, с които общувам и с които се срещнах по целия свят - в Австралия, Нова Зеландия, Канада, Америка, никой не иска Великобритания да напуска Европейския съюз. Единственият, който може би желае Обединеното кралство да излезе от ЕС, според мен, е Владимир Путин".

Това изявление даде повод днес, само два дни преди референдума на Острова, на журналистката Наталия Маршалкович от "Евронюз" да потърси коментар от Александър Бонов, експерт от "Карнеги център" в Москва.

Какви са според вас очакванията на руснаците от британския референдум? Очевидно Камерън смята, че Brexit ще направи щастлив Владимир Путин.

Ако гледате политическите предавания по руската телевизия или четете коментарите в пресата, всички те приветстват едно излизане на Великобритания от Европейския къюз, отговаря на въпроса Бонов.

Да започнем от най-очевидното. Руската дипломация, руската външна политика винаги отбелязва едно и също нещо за ЕС. Първо, че Европа е твърде зависима от САЩ. Путин и руският външен министър Сергей Лавров смятат, че най-важните решения, взимани в Брюксел, са под влиянието на Вашингтон.

Второ. В самия Съюз има диспропорция на оставената свобода на малките пратьори от Източна Европа. 

Ще припомня, че Великобритания се води за най-близката страна на САЩ в Евросъюза, а също така като по-склонна да се вслуша в тревогите на източноевропейците, предимно от Прибалтийските републики. Като последица от едно излизане на Англия от ЕС, Кремъл вижда глътка въздух и по-достъпно партньорство с европейските държави и особено източноевропейските. Това е първият смисъл и повод за радост за Москва.

Втората причина е нещо като опит за психологическо отмъщение от руските политици. Желанието на бившите съветски сателити и републики, при това отхвърляйки Русия и общото минало с нея в бившия съветски комунистически блок, да се присъединят към Евросъюза дразнеше и продължава да дразни Москва. И, естествено, сега когато една такава значима държава като Великобритания иска да го напусне - това удря по пристижа на целия Съюз, върху авторитета му и върху съществуването му. 

А това означава и намаляване на авторитета на тази организация спрямо Русия, както и отслабва идеята източноевропейските страни да се отдалечат от Русия.

Добре, да предположим, че на 23 юни британците гласуват за излизане от ЕС. Москва ще трябва да гради нови отношения с Великобритания. Какви биха били те?

Всъщност честно казано точно това е за което мечтае Русия - да установи двустранни връзки с отделните държави на Евросъюза. 

Кремъл и руските дипломати се стремят към ситуация, която напомня на XIX век или може би началото на XX, когато Европа е театъра на съюзи и мощни коалиции, които са с равни правомощия и могат да сключват споразумения в подкрепа или обратно, за да се сдържат един друг.

В този смисъл една Великобритания, разделена от Европейския съюз, би била етап към това минало на Стария континет, което може да бъде смятано като бъдеща мечта от Русия.