Насилственото качване на Windows 10 на компютрите ни вече не просто дразни потребителите - в този случай дори заплашва живота на хора и животни, в добавка на тлъста сметка за интернет. 

Става дума за природния резерват "Чинко" в Централна Африка, на 400 км от столицата на Централната Африканска република Бангуй, и граничещ с Южен Судан. 

В резервата живеят десетки видове от най-известните африкански животни - слонове, леопарди, антилопи и други. Основна работа на екипа на резервата е борбата с бракониери на слонова кост и кожа, както и с разбойнически групи от Суда. Преди седмица обаче срещу тях се изправя нов враг - Майкрософт.

Компютрите на резервата тихичко изтеглят 17,4-те гигабайта, които са ъпдейта за последната версия на операционната система Windows 10. В цивилизования свят това не е проблем. В Централна Африка обаче интернетът идва по сателит и се плаща за мегабайт трафик. Така НПО-то ще трябва да плати 87 000 долара за интернет трафик.

Но това не е единственият проблем, обяснява пилотът на проекта и неофициален ИТ-специалист Брайън, който разказа в интернет форумите на Reddit, че ако не беше успял да спре ъпдейта да приключи, е можело да има много по-сериозни проблеми.

"Ако насилственият ъпдейт се бе получил и бе изключил компютрите ни по време на координиране на рейнджъри под обстрел, щеше буквално да има кръв по ръцете на Майкрософт", обяснява той.

Нападенията се случват често в резервата, и ако няма подобаващ отпор, бракониерите бързо ще се възползват да нападнат и животните.