Първият ядрен ледоразбивач „Арктика“ по проект 22 220 бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Това съобщиха от руската държавна корпорация „Росатом“, по чията поръчка е направен корабът.

Ледоразбивачът „Арктика“ е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове (в това число и с голям тонаж) и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика. Конструкцията му позволява да се използва както в арктическите води, така и в устията на полярни реки. Може да се използва за теглене на буксир на съдове и други плаващи съоръжения през ледове и чисти води, да оказва помощ  и да изпълнява спасителни дейности.

Ледоразбивачът „Арктика“ ще бъде задвижван на основата на пара, произвеждана от  два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт, специално разработени за този плавателен съд. Основни характеристики на съда са:

- мощност – 60 МВт,

- скорост – 22 възела,

- дължина - 173,3 м,

- ширина – 34 м,

- височина – 15,2 м,

- максимална ледопроходимост – 2,8 м,

- пълно водоизместване – 33 540 т,

- предвиден срок на работа – 40 години,

- численост на екипажа – 75 човека.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта 22 220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Основният район на работа на ядрения ледоразбивач „Арктика“ ще бъде западните части на Арктика, в Баренцово, Печорско и Карско море, уточняват от руския ядрен гигант, който преди блоени дни успя да осъди българската НЕК за 620 млн. долара заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". 

Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс. 

Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко разби бутилката с шампанско при пускането на вода на гигантския плавателен съд

Днес за ядрената промишленост на Русия е знаменателен ден. От Балтийския завод излезе най-мощният и голям ядрен ледоразбивач в света – „Арктика“, каза тя.

Според шефа на "Росатом" Сергей Кириенко отбеляза, че това събитие е "огромна победа".

"Извършена е огромна работа и днес аналог на такъв ледоразбивач като „Арктика“ няма в света. Благодаря на екипа на Балтийския завод, всичко бе направено по график и към края на 2017 г. „Арктика“ ще влезе в строя. Този ледоразбивач по своите характеристики е най-съвременният, в него са реализирани всички технически възможности, които никога по-рано не са използвани при други водни съдове“, добави Кириенко.