Българското вегетарианско общество (БВО) смята да инициира законодателни промени, които да задължат училищата, болниците и други държавни организации да предлагат и вегетарианска храна.

"Имаме желание да инициираме законодателна промяна организациите на бюджетна издръжка да предлагат опция вегетарианско меню", казва Яна Данаилова от БВО. "Не можем да отглеждаме децата си така, както желаем. В училищата и здравните заведения няма вегетарианска или веганска опция за хранене, което създава изключителни трудност при деца с алергия към млечния белтък, а тя се среща все по-често", казва тя.

"Носила съм храна в детските градини в кутии, децата се подиграват, моето дете не иска да яде", дава пример Данаилова за отношението към различния начин на хранене.

"Навсякъде по света вегетарианското меню е право на избор и вярваме, че такава възможност ще бъде в полза на цялото общество", добавя Данаилова.

"Вегетарианството и веганството е изключително здравословен режим при условие, че добавяме питателна и разнообразна храна на тялото си всеки ден", казва Александра Вали, председател на БВО. "За жалост лекарите и педиатрите често заблуждават младите и възрастните хора, както и майките, които отглеждат деца, че това е вредно", добавя тя.

"Има спекулации, че Световната здравна организация е определила вегетарианството и веганството като психични заболявания. Това не е така - поискахме становище от СЗО и го разпространихме чрез медиите", казва Вали.

От 23 до 26 юни БВО организира първия летен вегански фестивал във Варна, съобщиха от организацията. На него ще бъдат представени местни производители на храни, ще има и лекции от експерти, които ще обясняват за ползите от този начин на живот.

За разлика от вегетарианството, при веганството не само, че не се консумират храни от животински произход (мляко, яйца, сирене, масло), но и не се използват продукти, пряко или косвено получени от животни (дрехи, обувки, колани).