Трима шефове на държавни агенции, двама от които уволнени, а единият - арестуван и разследван за злоупотреби и подкуп, са сред общо 59-имата висши държавни служители, пропуснали или забавили подаването на годишната си имуществена декларация за 2015 г. пред Сметната палата. Това стана ясно от публикуваните от държавния одитор документи.

Първият неизряден е уволненият и разследван за злоупотреби вече бивш шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Той все още не е подал документа, който се изисква по закон, въпреки че вече не е на поста.

Изобщо не е подал декларация и бившият шеф на Изпълнителна агенция "Въздухоплавателна администрация" Минчо Цветков. Той бе уволнен от поста през април, по думите на транспортния министър Ивайло Московски не заради корупционни практики, а заради лошо управление. 

Третият висш представител на изпълнителната власт, който е пропуснал да декларира имотите си, е шефката на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева, става ясно още от документите.

Четвъртият е шефът на службата по фуражите Злати Златев, но той е подал декларация след срока. От нея става ясно, че през 2015 г. се е сдобил с право на ползване на апартамент в София на стойност малко под около 45 000 лв.

В списъка на Сметната палата с неизрядни висши служители има и магистрати, сред които и бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова. От документите става ясно, че тя още се подписва като съдия от СГС.

Съдийката беше единодушно уволнена с решение на Висшия съдебен съвет през ноември 2015 г., след като преди това Съветът не работи по нейни дисциплинарки с години.

След изказването на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и след като ВСС изведнъж стана много принципен, съдийката използва законовите възможности и обжалва на всички инстанции всички възможни действия срещу нея. Тя дори води частно дело за клевета срещу двама от Съвета - Галя Георгиева и Димитър Узунов.

Така през януари Ченалова обяви, че завежда дело срещу уволнението си. На 9 март 3-членен състав на Върховния административен съд спря казуса, докато се чака тълкувателно дело от 2015 г. 

Все пак на на 17 юни Ченалова си е подала декларацията, подписана като действащ магистрат.

Повече от година и половина след фразата за "гнилите ябълки", от декларацията на Ченалова личи, че няма нищо за деклариране освен идеална половина от съпружески апартамент с площ от 59 кв. м.

Сред останалите 53 висши държавни служители със забавени или неподадени изобщо декларации има само един депутат. Това е бившият социалист, сега независим депутат и учредител на партия "Нормална държава" Георги Кадиев. Скоро след крайния срок обаче той е поправил пропуска си. В декларацията му за 2015 г. фигурира само доход на съпругата му от 62 000 лв. и дивиденти в размер на 309 000 лв., става ясно от документа.

В списъка са още 7 души от местната власт в Берковица, Бяла Слатина, Годеч, Гулянци, Симитли, Шабла и Ямбол. Интересна се оказа декларацията, подадена след срока, на зам.-кмета на Симеоновград Радослав Бонев. Той е обявил 130 сделки с малки по площ ниви и гори. Те са придобити в периода 2007-2012 г., когато Бонев не е бил на този пост.

Освен Ченалова, още 13 съдии от София и страната са се забавили с обявяването на имуществото си за 2015 г. пред Сметната палата, става ясно още от документите. Повечето от тях са подали уведомление, че не са придобивали нови имоти, пари, заеми и др. през миналата година.

В списъка с нарушителите на държавния одитор има и 7 прокурори с неподадени навреме имотни декларации, но имената не са популярни. 

Най-много са политиците, неспазили сроковете по закона, които участват в ръководствата на политически партии, но не заемат държавни постове, а само партийни - общо 26 души. В партията на Меглена Кунева ДБГ има трима души, които формално се водят като част от Националния съвет на партията, но отдавна не участват в работата му. Те обаче не са отписани от съдебния регистър и затова е трябвало да подадат документи. В БСП също има два подобни случая.

Нарушители има още в партията Георги Първанов АБВ, която до неотдавна бе в управляващата коалиция, но сега вече е в опозиция - четирима души, но не популярни политически лица. В списъка са кадри на партията на Стефан Софиянски ССД, Християндемократическата партия на България на Ирина Репуц (напуснала Реформаторския блок), начело със самата лидерка, на Съюза на комунистите в България, на "Движение 21", на "Екогласност".