Отразяването на случая с гимнастичката Цветелина Стоянова в ефира на Нова тв и бТВ е прекрачило границата на етичните норми и е нарушило Закона за радиото и телевизията, обяви днес СЕМ.

Това обобщи председателката на Съвета Мария Стоянова след доклад на мониторинговия отдел.

ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА ОТВОРИ ОЧИ

4-кратната медалистка по художествена гимнастика  пострада тежко след падане от 6-тия етаж в деня, в който националният ни ансамбъл отлетя за европейското първенство в Тел Авив без нея. Докато Цветелина се бореше за живота си, излязоха поредица от различни тези - че е напуснала сама отбора, че е била изгонена, а МВР разследва падането й като опит за самоубийство.

"Фиксирането върху личната драма, множеството включвания от болницата и мястото на инцидента, както и множеството интервюта, които заемаха основна част от сутрешните блокове на двете телевизии, създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми", обясни експертката от СЕМ Вирджиния Савова.

ГИМНАСТИЧКИТЕ СЪС СЪЛЗИ: НЕ СМЕ ОСТАВИЛИ ЦВЕТИ

Според нея темата е преекспонирана твърде много, а двете телевизии са разпространили подробности около инцидента и личността на Цветелина Стоянова, което носи риск от "вторична виктимизация на близките й".

Председателката на СЕМ Мария Стоянова подчерта, че това нарушава принципа да не се засилва мъката на хора, попаднали в беда или пострадали при престъпление.

"Когато става въпрос за инцидент, свързан с хора от публичния и обществения живот, има оправдан обществен интерес. В случая обаче е прекрачена границата от информационния интерес към сензацията", добави Стоянова.