Последният дебат преди референдума във Великобритания за напускане или оставане в Европейския съюз приключи снощи с изключително интересни резултати - според зрителите, подкрепящите "Брекзит" са били по-добри. Сред същите анкетирани обаче 41% смятат да гласуват за оставане в ЕС.

В анкета на живо на YouGov, 34% от зрителите смятат, че подкрепящите оставането са спечелили дебата, 39% дават победата на подкрепящите излизането, 17% не мога да решат.

Но на въпроса на референдума от същите 1176 анкетирани 41% ще гласуват за оставане, 40% - за излизане, а 8% още не са решили.

Разминаването идва от силното представяне на дебатиращите за "Брекзит", сред които Джонсън направи добро впечатление с аргументите си дори на тези, твърдо решили срещу неговата позиция.

Подкрепящите "Брекзит" спечелиха първия залп - правото да открият дебата, което направи лейбъристката депутатка Джизела Стюърт. Тя попита:

"Ако не бяхме в ЕС, бихме ли влезли сега?"

Според нея, ако отговорът е "не", трябва да се напусне Съюза.

Новоизбраният кмет на Лондон Садик Кан пък откри аргумента за "оставащите" - той призова хората "да следват доказателствата", които според него сочат, че за Острова ще е по-добре да остане в ЕС.

Борис Джонсън направи силно впечатление с тезата, че няма как след излизане Съюзът да въведе някакви специални такси.

"Получаваме една пета от износа на Германия. Мислите ли, че ще ни наложат тарифи?", попитай той.

Репликира го наследникът му Садик Кан, който му препоръча да слуша главния икономически съветник на "напускащите" Патрик Минфорд. Той заяви наскоро, че напускането на Съюза практически ще премахне производството в Обединеното кралство.

"Това ме плаши", заяви Кан.

Депутатката от Консерваторите Андреа Линдсъм увери зрителите с тезата, че еврото ще се срине и ще завлече Великобритания (въпреки отделната валута), и че ЕС иска да приеме Турция (въпреки ясните индикации, че няма особени шансове това да стане с Ердоган на власт).

Подкрепящите оставането предупредиха за огромната загуба на работни места, която ще последва при "Брекзит". Джонсън обяви това за "Проекта Страх". И заяви, че ЕС унищожава работни места.

"Казват ни, че не можем да намалим цените на енергията, за да запазим работните места - това е защото Брюксел казва не", добави бившият кмет на Лондон.

Настоящият Кан отново го репликира, като заяви, че Джонсън води пък "Проекта Омраза".

"Ако си висок 1,67. Рядко казваш "размерът има значение", но това не важи за търговските сделки", отбеляза той. 

Икономическият спор обаче обърка много от зрителите. Следващата тема на дебата бе свързана с имиграцията, където пък отново бе обсъждано влизането на Турция в ЕС.

"Както върви, това ще стане през 3000 г", заяви Кан.

 А Джонсън избухна: "Вие сте турчин!"

Настоящият кмет на Лондон обяви, че кампанията за напускане дори намеква в материалите си, че Сирия и Ирак могат да се включат в Съюза, което е абсурдно.

И двете страни се съгласиха, че имиграцията и бежанските вълни са проблем, но според "оставащите", той няма да се реши с напускането на ЕС. "Напротив", бе най-силният аргумент на "напускащите". Шотландската депутатка Рут Дейвидсън отбеляза:

"Имиграцията е комплексен проблем, който изисква сериозен дебат между възрастни. Такъв нямаме тази вечер."

Садик Кан призова другата страна да назове един съюзник, който смята, че Обединеното кралство трябва да напусне Съюза.

"Съюзниците ни в ЕС не плащат за НАТО", отбеляза към Джизела Стюърт.

"Ами останете и се бийте", изкрещя Кан. 

Борис Джонсън приключи дебата за "напускащите" с думите:

"Има ясен избор между страната, която използва страха, и тази, която иска напускане, която дава надежда. Ние вярваме във Великобритания."

Рут Дейвидсън отбеляза за финал:

"Не можем да сме сигурни, че другата страна има 100%-ови аргументи за напускане. А само при 100% сигурност можем да напуснем ЕС."

Финалното решение обаче е на британците - утре.